Steuntje in de rug bij koudeklachten
Gepubliceerd op 31-01-2023Wie het snel koud heeft, staat niet te juichen als het kwik daalt. Hoe help je je lichaamsthermostaat?
Wie het snel koud heeft, staat niet te juichen als het kwik daalt. Hoe help je je lichaamsthermostaat?
Als je handen, voeten en huid afkoelen, staat je lichaam eigenlijk in de spaarstand. De bloedvaten vernauwen en je beschikbare lichaamswarmte (lees: energie) gaat vooral naar je hart, longen en andere vitale organen. Efficiënt, maar niet zo aangenaam. Als je verder gezond bent, maar het erg snel koud hebt en/of je weer moeilijk opwarmt, kan het zijn dat je interne thermostaat wat van slag is.
Daar kun je zelf vaak wat aan doen. Spieren verbranden suikers en vetzuren en hierbij komt energie vrij, ofwel warmte. Door te bewegen word je warm en geef je de overtollige hitte weer af via je zweetklieren. Ook een goede ademhaling helpt om de energie beter door je lichaam te transporteren.
Osteopathie kan je mogelijk ondersteunen om je lichaamsthermostaat beter af te stellen. De osteopaat kijkt bijvoorbeeld of je doorbloeding belemmerd wordt door een van je gewrichten, zoals een scheve heup of een gekromde rug. En wist je dat spiermassa ook de warmtedoorvoer kan tegenhouden? Hij drukt dan op je vaatwanden. Vaak kijkt een osteopaat ook naar je lever en je schildklier, die respectievelijk je spijsvertering (en daarmee je brandstofvoorziening) en je stofwisseling reguleren.
Door goed te kijken naar je houding, lichaamsbouw, de slijmvliezen en je huid, observeert een osteopaat je koudeklachten zo in de context van je hele systeem. Soms is er een vermoeden van een een achterliggend gezondheidsprobleem, zoals een hartfunctiestoornis of ernstige vaatproblematiek. Dan is het natuurlijk zaak om je door te verwijzen naar een medisch specialist.
Beeld: Unsplash