LEDEN LOGIN
Rug- en nekklachten
Buikklachten
Migraine en Hoofdpijn
Klachten bij baby's
Zwangerschap
Overig
Buikklachten

Chronische verstopping bij kinderen

Gepubliceerd op 07-10-2024

Chronische verstopping leidt tot allerhande klachten, zeker ook bij kinderen. De osteopaat behandelt deze klachten in hun samenhang.

Het haalde het nieuws onlangs: uit een onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat bijna de helft (43 procent) van de Nederlandse kinderen het mijden om op school te poepen. Ze vinden de toiletten vies en/of zijn bang dat medeleerlingen hen horen of ruiken. Eén op de zes van die kinderen ontwikkelen daardoor ernstige klachten waarvoor ze naar de dokter moeten.

 

Meer dan buikpijn

Vaak je ontlasting ophouden kan chronische verstopping geven, hetgeen betekent dat je over een langere periode minder dan drie keer per week poept. Dat levert tal van klachten op. Buikpijn is daarvan de meest bekende, maar het is niet het enige  gevolg. Omdat je lichaam afvalstoffen niet goed kwijt kan via – het woord zegt het al – de ontlasting, kun je je moe en futloos voelen en hoofdpijn krijgen. De andere spijsverteringsorganen raken ook van slag. Je lever en nieren zullen proberen afvalstoffen op een andere manier te lozen, bijvoorbeeld via de huid. Dat merk je aan een onaangenaam ruikende transpiratie of pukkeltjes en andere huidproblemen. 
Zet zich regelmatig harde ontlasting vast in het onderste gedeelte van de dikke darm, ten slotte, dan stagneert daar de bloedcirculatie en komt er druk op de bloedvaten en zenuwen. Dat kan leiden tot inwendige en uitwendige aambeien. 

 

Voorzorg

Het is daarom het beste om elke dag te poepen. Heb je een schoolgaand kind, zorg er dan voor dat het ’s ochtends ontbijt en veel drinkt. Dat stimuleert de stoelgang om sneller op gang te komen. Even goed bewegen voor het eten helpt ook om de darmen in beweging te krijgen. Je kind kan zich dan ontlasten voordat het naar school gaat.

 

Osteopaat kijkt breed

Is verstopping al een chronisch probleem geworden? Breng dan eens een bezoek aan de osteopaat. Die zal het probleem behandelen met een brede blik en toegespitst op de persoonlijke situatie van de patiënt. 
Zo kan de osteopaat stagnatie in de hele buikregio behandelen, inclusief het bekken en de zenuwen die vanuit de wervelkolom naar je darmen lopen. Zo wordt niet alleen de beweeglijkheid van de darmen hersteld, maar ook de gezondheid van en samenwerking tussen de spijsverteringsorganen. 

Ook is het soms verstandig om het hele zenuwstelsel in balans brengen. Is dat ontregelt, dan merk je dat vaak direct aan je spijsvertering. Bijvoorbeeld als je in een vreemde omgeving niet kunt poepen of als je erg nerveus bent en daardoor juist heel vaak naar de wc moet. Die wisselwerking geldt ook omgekeerd: negeer je uit angst vaak de aandrang om je te ontlasten, zoals kinderen en jongeren op school, dan wordt je brein geconditioneerd om sneller op de rem te trappen. 

Bij chronische verstopping kan er sprake zijn van een achterliggende aandoening, zeker wanneer deze gepaard gaat met andere klachten, bijvoorbeeld nachtelijke buikpijn, ernstige pijn bij aanraking of koorts. Dit moet altijd eerst worden uitgesloten door de huisarts of specialist voordat je naar een osteopaat gaat. Deze zal je bij een vermoeden van een nog niet ontdekte oorzaak ook zelf altijd doorverwijzen naar een deskundige andere behandelaar. 

 

Beeld: Pexels/Vlada Karpovich

Gerelateerde artikelen

Buikklachten

Ben je wel eens geopereerd?

Gepubliceerd op 09-01-2025

Osteopaten zien vrijwel dagelijks mensen met buik- en darmklachten of met rugklachten die worden veroorzaakt door de buik. Hoe zit...

Lees verder

Buikklachten

Chronische verstopping bij kinderen

Gepubliceerd op 07-10-2024

Chronische verstopping leidt tot allerhande klachten, zeker ook bij kinderen. De osteopaat behandelt deze klachten in hun samenhang....

Lees verder

Buikklachten

Rugklachten door buikproblemen

Gepubliceerd op 05-03-2024

Heb je last van rugpijn? Rugklachten kunnen ook veroorzaakt worden door je organen in je buik.

Lees verder

Buikklachten

Osteopathie bij het Prikkelbare Darm Syndroom

Gepubliceerd op 06-11-2023

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veelvoorkomende en vaak onbegrepen klacht. Osteopathie verlicht de symptomen.

Lees verder

Buikklachten

Bekkenpijn verdient (je) aandacht

Gepubliceerd op 20-02-2023

Bekkenpijn is een veelvoorkomende klacht met diverse oorzaken. Blijf er niet mee rondlopen.

Lees verder

Buikklachten

Spastische darm tot rust brengen

Gepubliceerd op 15-12-2022

Heb je veel last van buikpijn, obstipatie en diarree? Als uit darmonderzoek blijkt dat daar geen oorzaak voor is, dan wordt al snel...

Lees verder

Buikklachten

Osteopathie bij endometriose

Gepubliceerd op 21-09-2022

Endometriose is een chronische aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder nestelt.

Lees verder

Buikklachten

Pijnlijke menstruatie?

Gepubliceerd op 19-07-2022

Als er veel spanning staat op het bindweefsel in je onderbuik, kan dat zorgen voor extra pijn tijdens de menstruatie.

Lees verder

Buikklachten

Ontlasting, soms een last

Gepubliceerd op 20-07-2020

Voor veel mensen is gemakkelijk ontlasten niet vanzelfsprekend. Gelukkig kan de osteopaat je hierbij helpen.

Lees verder

Buikklachten

Best belangrijk die bekkenbodem

Gepubliceerd op 29-06-2020

In de bodem van je bekken ligt je…. bekkenbodem. Dit is een complexe, plaatvormige spier die door aan te spannen steun verschaft...

Lees verder

Buikklachten

Verzakking

Gepubliceerd op 08-05-2020

Een verzakking van blaas of baarmoeder komt nogal eens voor. Een osteopaat kan hier misschien iets voor je betekenen.

Lees verder

Osteopaat zoeken

 

Top 3 meest gelezen

Ben je wel eens geopereerd?

Osteopaten zien vrijwel dagelijks...

Chronische verstopping bij kinderen

Chronische verstopping leidt...

Rugklachten door buikproblemen

Heb je last van rugpijn? Rugklachten...

Bekijk hier het magazine 'De Osteopaat'