Littekenpijn na een keizersnede
Gepubliceerd op 15-03-2023Het litteken van een keizersnede levert regelmatig pijnklachten op. Osteopathie kan mogelijk helpen.
Het litteken van een keizersnede levert regelmatig pijnklachten op. Osteopathie kan mogelijk helpen.
Kan osteopathie helpen bij klachten na een keizersnede? Waarschijnlijk wel. En dat is goed nieuws, want keizersnedes worden vaak uitgevoerd. In Nederland bevallen ongeveer 17 van de 100 vrouwen via een keizersnede. Dat aantal neemt verder toe. Naar verwachting zal rond 2030 wereldwijd 29% van alle geboortes via een keizersnede plaatsvinden, zo blijkt uit onderzoek.
De technieken die bij een keizersnede worden gebruikt zijn de laatste decennia enorm verbeterd. Dat is maar goed ook, want het kan een essentiële en levensreddende operatie zijn. Tegelijkertijd levert een keizersnede ook vaak specifieke langdurige klachten op. Bijna twintig procent (18%) van de vrouwen die via een keizersnede zijn bevallen, rapporteert een jaar na dato nog pijn tegen 10% bij gewone bevallingen. Het gaat dan om pijn op en rond het litteken, maar ook in de onderbuik en de rug. Extra lastig omdat je lichaam in deze periode al moet herstellen van een zwangerschap en je natuurlijk de zorg hebt voor je kind.
Bij twee onderzoeken uit 2016 bleek dat osteopathische technieken met name pijnklachten rond het litteken kunnen verminderen door het spier- en bindweefsel op die plek te behandelen. Die weefsels kunnen bij een litteken verdikken en aan soepelheid verliezen met pijn en bewegingsbeperkingen tot gevolg. Een keizersnede-litteken beïnvloedt ook de kracht van omringende spieren van je buik, bekken en zelfs dijbenen. Ook daarbij kan een osteopaat helpen.
Heb je pijnklachten na een keizersnede, dan loont het dus zeker de moeite om te onderzoeken of je daar iets aan kunt doen.