Baby's die huilen door te veel spanning
Gepubliceerd op 09-05-2024Baby's die vaak en langdurig huilen hebben soms ongemerkt last van te veel stress. De signalen kun je herkennen.
Baby's die vaak en langdurig huilen hebben soms ongemerkt last van te veel stress. De signalen kun je herkennen.
Eerder schreven we over verborgen refluxklachten en blokkades in bijvoorbeeld de nek als mogelijke oorzaken van vaak en lang huilen door baby's. Als een kindje te weinig beweging - mobiliteit - heeft hoog in de nek, kan de nervus vagus ingeklemd raken, waardoor het niet goed kan ontspannen. Deze zenuw is betrokken bij de spijsvertering en speelt daarnaast ook een belangrijke rol in de balans tussen inspanning en ontspanning in het lichaam.
Maar soms wordt die balans door andere oorzaken verstoord bij je baby dan door een mechanische blokkade in een van de gewrichten. De oorzaak zit dan in het zenuwstelsel zelf. Stresshormonen kunnen tijdens de zwangerschap, tijdens of na de bevalling aan het kind worden doorgegeven. Dat hoeft niet altijd tot veel huilen te leiden, maar het kan wel een signaal zijn.
Andere signalen waar je bij je kindje op kunt letten zijn: vaak overstrekken, ontroostbaar zijn, ongecontroleerde en schrikachtige bewegingen, het afwenden van het hoofdje en/of op alle prikkels (over)reageren. Dit zijn tekenen dat het lichaampje te veel stress ervaart en te weinig ontspant.
Gelukkig is daar veel aan te doen. De osteopaat kijkt niet alleen naar spieren en gewrichten, maar ook naar het zenuwstelsel en zijn relaties. Alle onderdelen in het lichaam moeten vrijelijk kunnen stromen dan wel bewegen, voor een gezonde balans en samenwerking. Met zachte manuele technieken kan een osteopaat die balans beïnvloeden, zodat je kindje weer tot rust kan komen. Vaak merk je al verschil na twee of drie behandelingen.
Beeld: Pexels/Pixabay