Hoe vertel ik het mijn arts?
Gepubliceerd op 10-02-2023Bezoek je een osteopaat voor je klachten? Vertel het je huisarts of specialist. Dat komt je behandeling ten goede.
Bezoek je een osteopaat voor je klachten? Vertel het je huisarts of specialist. Dat komt je behandeling ten goede.
Uit een onderzoek in opdracht van ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, bleek dat in 2015 maar liefst 86% van de mensen met chronische gewrichtsklachten – zoals artrose, reumatoïde artritis of fibromyalgie – ondersteuning zoekt bij, bijvoorbeeld, een osteopaat, acupuncturist of homeopaat. Vaak in aanvulling op een reguliere behandeling met medicatie. Ook in de kankerzorg, de geestelijke gezondheidszorg en de ouderenzorg is dergelijke aanvullende zorg steeds gangbaarder.
Toch bespreekt meer dan de helft van deze patiënten dit niet met de eigen huisarts of medisch specialist. De onderzoekers vermoeden dat dit (deels) komt omdat patiënten verwachten dat die daar afwijzend op zal reageren. Dat is jammer, want de behandelingen kunnen elkaar aanvullen en zelfs versterken. Het advies is daarom om het bij je (huis)arts te melden wanneer je een osteopaat of bezoekt of dat wilt gaan doen. Vind je dat moeilijk, kijk dan eens op de website Begineengoedgesprek.nl. Daar vind je tips en tools om met je zorgverlener(s) in gesprek te gaan en samen te beslissen over wat het beste voor jou is.
Soms gaan behandelingen overigens juist niet goed samen. Ook daarom is het belangrijk dat je zorgverleners van elkaars handel en wandel afweten. Goed om te weten: osteopaten leren in hun opleiding om alarmerende symptomen bij hun patiënten te herkennen. Die kennis houden zij na hun afstuderen bij via bijscholingen en beroepsrichtlijnen.
Foto: Cottonbro/Pexels