Bij een skiduim is de gewrichtsband (pees) die aan de binnenzijde van het onderste duimgewricht loopt verrekt of gescheurd. Soms is er ook een stukje bot afgebroken. De band voorkomt dat je duim te ver naar opzij en naar achter buigt. Een letsel eraan veroorzaakt dus instabiliteit van je duim. Een skiduim kun je overigens ook met andere sporten oplopen,
Risico's
Je duim is een belangrijk gewricht. Sta er maar eens bij stil hoe vaak je hem gebruikt om iets vast te grijpen. Vaak is dat de laatste handeling van een beweging die begint bij je schouder en via je arm en hand doorloopt. Kun je je duim niet goed gebruiken, dan moet je die beweging aanpassen. Je loopt dan het risico dat je ook andere gewrichten belast. Een slecht herstelde skiduim kan op termijn tot artrose leiden in het duimgewricht.
Het is dus zaak dat je goed en volledig herstelt. Dat kan gelukkig ook. Je moet wel geduld hebben. Beschadigde banden en pezen herstellen langzaam omdat ze slecht zijn doorbloed. Genezen duurt vaak wel tot twaalf weken. Zenuwweefsel is doorgaans pas na maanden weer volledig hersteld.
Oefentherapie
Hoe kan de osteopaat je daarbij helpen? Een gescheurde pees moet eerst operatief gehecht worden. Een skiduim gaat altijd eerst in het gips en daarna in een (afneembare) spalk. Daarna krijg je oefentherapie bij de fysiotherapeut die je helpt om weer kracht en beweeglijkheid op te bouwen.
Een behandeling bij de osteopaat kan eraan bijdragen dat die oefentherapie een optimaal effect heeft Hij of zij kijkt daarvoor naar het achterliggende patroon van je lichaam en brengt dat zoveel mogelijk in balans. Je anatomie en je botstructuur komen daarbij aan bod, maar dat is niet het enige. Een osteopaat kijkt ook naar de flexibiliteit van je bindweefsel – dat bij een beschadiging vaak stug is – je bloedvaten, zenuwweefsel en de vochtbalans (zwellingen) in je duimgewricht.
Zijn die zaken in orde, dan heb je een goede bedding voor de oefentherapie. Je verkleint de kans dat je gekwetste duim langdurige klachten oplevert. Dat principe geldt ook voor andere (sport)blessures, zoals knieklachten, polsbreuken, gescheurde kruisbanden en schouderblessures.
Foto: Unsplash