Aan het einde van de 5 km. had ik het antwoord op deze vraag gevonden. Voor mij begint het behandelen van de blessure bij preventie, het voorkomen van klachten. Daarbij kijk ik naar de mens en zijn omgeving. In het geval van een enkelverzwikking vraag ik naar de omgevingsfactoren en de ontstaansgeschiedenis, bekijk ik de schoenen en observeer en onderzoek ik de anatomie en fysiologie van de enkel en zijn omgeving. Hoe bewegen de afzonderlijke botstukken van de voet, de enkel, de knie, de heup, het bekken en de onderrug? Hoe is de functie van de rest van het lichaam? Staat de verminderde beweeglijkheid ergens in relatie met de stabiliteit van de enkel?
Acute enkelklachten
Door een goede functie kunnen spieren op tijd reageren als er tijdens het hardlopen een oneffen terrein aanwezig is of als iemand geduwd wordt. Mocht er toch onverhoopt een enkelverzwikking optreden, dan is het zaak om de impact van de verzwikking te verminderen. Wat ik in de praktijk regelmatig tegenkom, is dat mensen na een acute enkelverzwikking klachten houden. Ze kunnen de voet niet meer goed bewegen, deze mist soepelheid. Mijns inziens gebeurt dat, omdat de enkel na een verzwikking vaak alleen maar ingetapet wordt. Daarbij wordt de belangrijke positie en functie van onder andere het sprongbeen (een botstuk van de voet dat in verbinding staat met het onderbeen) en zijn omgeving niet onderzocht. Een osteopaat kan deze functie en positie bij acute en chronische enkelklachten goed onderzoeken en behandelen. Hierdoor kan er een voorspoedig herstel optreden met een optimale preventie tot gevolg.
Waar je tijdens het hardlopen mee bezig kunt zijn….. Dat is het leuke van buitensporten; er waait een frisse wind door je hoofd, waardoor er weer nieuwe ideeën kunnen ontstaan. Ik heb me alweer ingeschreven voor een volgende loop!
Erik Elferink
Bio:
Erik Elferink (1972) is sinds 2004 osteopaat D.O. en woont en werkt in Deventer. De afgelopen jaren heeft Erik tijdens de verschillende bij- en nascholingen vooral geobserveerd, geluisterd en geleerd. Vanaf december 2016 wil hij via blogs voor de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) zijn verkregen inzicht van osteopathie en gezondheid met u delen. Dit doet hij door het vak osteopathie met haar enorme mogelijkheden, haar rijke geschiedenis en de natuurlijke benadering van gezondheid en ziekte op een eigen“wijze” manier onder woorden te brengen. Veel leesplezier! Meer informatie vindt u op zijn website