Ontlasting, soms een last
Gepubliceerd op 20-07-2020Voor veel mensen is gemakkelijk ontlasten niet vanzelfsprekend. Gelukkig kan de osteopaat je hierbij helpen.
Voor veel mensen is gemakkelijk ontlasten niet vanzelfsprekend. Gelukkig kan de osteopaat je hierbij helpen.
Omdat er vele mogelijke oorzaken zijn, en het vaak om een combinatie gaat, is het niet zo eenvoudig. Want niet alleen de endeldarm, het laatste stukje darm dat uitscheiding als taak heeft, speelt een rol. Dit darmdeel is natuurlijk afhankelijk wat het krijgt aangeleverd, dus het hele stuk ervoor doet er ook toe. Het begint zelfs nog eerder, bij de keuzes die je maakt in wat je wel of juist niet eet en drinkt. Dat alles zoekt zich een weg door maag, dunne en dikke darm waar het slijmvlies en darmwand mee aan de slag gaan. Je voeding komt in aanraking met het slijmvlies waarin receptoren zitten, een soort antennes, die registreren wat er passeert. Deze en andere informatie wordt gedeeld met bijvoorbeeld de spierlagen in de darmwand. Bepaalde producten leiden tot bepaalde reacties van deze spierlagen, dat kun je soms zelfs voelen of horen. Al dat is verteerd en opgenomen stroomt met het bloed mee naar de lever. En ja, ook die kan de oorzaak zijn van verstopping of obstipatie.
Aangeboren factoren
Dan zijn er nog een aangeboren factoren, mensen die er van nature gevoelig voor zijn, waar op zich niets aan te doen valt. Behalve natuurlijk het bewustzijn dat wanneer verstopping je zwakke plek is, het handig is dat alle andere mogelijke factoren wel behandeld kunnen worden.
Onderlinge verschillen
Ideaal is iedere dag ontlasting kort na het ontwaken die vlot en zonder te hoeven persen verloopt. Bedenk dat dit voor lang niet iedereen haalbaar is, maar hoe vaker en regelmatiger, des te beter.
Wat je er zelf kunt doen
Kies voor volwaardige, zoveel als mogelijk onbewerkte (maar niet per se rauwe!) voedingsproducten, drink ongeveer 1,5-2 liter water per dag en zorg voor lichaamsbeweging. Op de website van de maag-lever-darmstichting staan veel tips.