Wat is jouw weakest link?
Gepubliceerd op 08-11-2022Bij een tenniselleboog is de aanhechting van de pezen van de spieren in je elleboog ontstoken geraakt. Maar de oorzaak van die blessure ligt lang niet altijd in je elleboog.
Bij een tenniselleboog is de aanhechting van de pezen van de spieren in je elleboog ontstoken geraakt. Maar de oorzaak van die blessure ligt lang niet altijd in je elleboog.
Je spieren zijn overbelast geraakt, met een ontsteking tot gevolg. De term tenniselleboog wordt gebruikt om de spieren aan te geven die ermee gemoeid zijn, maar ook zonder te sporten kun je een tenniselleboog oplopen. Alhoewel de aanhechting van de pezen in je elleboog ontstoken zijn geraakt, kan de oorzaak van heel ergens anders liggen.
Het lichaam heeft hersteltijd nodig. Toch gaat een tenniselleboog lang niet altijd vanzelf over. Om te begrijpen hoe dat komt, moet je weten dat spieren werken in ketens. Als er spanning op een spierketen komt te staan, zal het zwakste deel van die keten – the weakest link – ontstoken raken. Maar die zwakke plek kan ook komen doordat je als kind uit een boom bent gevallen of eens een auto-ongeluk hebt gehad, waardoor een nekwervel net iets is ontzet.
De klacht en de oorzaak van die klacht bevinden zich dus lang niet altijd op dezelfde plek. Osteopaten kijken daarom naar het gehele lichaam. Ze sporen blokkades op. Ze vinden plekken waar je lijf spanning vasthoudt en het bloed niet optimaal kan stromen. Vervolgens gaan ze na welke plek de klachten de oorzaak zou kunnen zijn van de klachten en behandelen dat.
Als je van de trap valt en je been breekt, is de oorzaak duidelijk. Maar vaak is de oorzaak van een blessure helemaal niet zo duidelijk. Juist omdat ons lichaam zo goed is in compenseren. Dan kan het wel een zetje gebruiken om weer helemaal te herstellen.