Blijvende last van een verzwikte enkel
Gepubliceerd op 21-10-2024Een verzwikte enkel moet vanzelf genezen. Soms houd je klachten en kan een bezoek aan de osteopaat nuttig zijn.
Een verzwikte enkel moet vanzelf genezen. Soms houd je klachten en kan een bezoek aan de osteopaat nuttig zijn.
Bij een enkelverzwikking rek je de steunbanden rond je enkelgewrichten uit door een plotselinge omklapping van je voet, bijvoorbeeld bij een val. Soms komen er ook scheurtjes in. Dat moet met rust en oefeningen genezen. Heb je er na drie maanden nog steeds last van? Dat komt regelmatig voor, zelfs na een revalidatietraject met fysiotherapie.
Typische langdurige klachten na een enkelverzwikking zijn: stijfheid rond het enkelgewricht na het slapen en een zeurende of stekende pijn in het buitenste deel van je voet bij beweging, zoals lopen en sporten. Op foto’s is geen letsel te zien dat de pijn kan veroorzaken kan.
De osteopaat kan meestal iets aan deze klachten doen. Je voet en enkel hebben maar liefst 26 botten, 33 gewrichtjes en 19 pezen. De gewrichten moeten ten opzichte van elkaar goed kunnen bewegen zodat je je voet en enkel soepel kunt afwikkelen en je gewicht goed over je voeten is verdeeld. De osteopaat onderzoekt die hele samenhang.
Vaak blijkt dat na een enkelverzwikking specifiek één voetwortelbeentje (het os cuboideum) aan de buitenkant van je voet niet goed meer kan bewegen.
Soms is een doelgerichte manipulatie (kraaktechniek) al voldoende om het voetwortelbotje weer zijn beweeglijkheid terug te geven. Soms kan dat beter met zachte herhalende manuele technieken op en rondom het gebied waar het zich bevindt. In veel gevallen merk je na een of twee osteopathische behandelingen al een sterke verbetering of ben je zelfs klachtenvrij.
Een osteopaat kijkt altijd op verschillende niveaus naar je klachten. Hij of zij zal daarom ook altijd onderzoeken of er ook zenuwen of bloedvaten betrokken zijn bij de klachten, Blijkt na onderzoek dat er misschien een ander behandelplan of een doorverwijzing nodig is, dan zal een osteopaat daarover met je meedenken.
Beeld: Pexels/Milius007