Ondersteuning bij bedplassen
Gepubliceerd op 12-09-2024Plast je kind vaak in bed en lijdt het hieronder, overweeg dan eens een bezoek aan de osteopaat.
Plast je kind vaak in bed en lijdt het hieronder, overweeg dan eens een bezoek aan de osteopaat.
Plast je kind na het vijfde levensjaar nog meerdere nachten per week in bed, maak je dan niet direct zorgen. Vaak gaat het vanzelf over. Jongetjes hebben hier vaker last van dan meisjes.
Redenen om wel hulp te zoeken kunnen zijn als je kind er erg onder gebukt gaat, er sprake is van stressvolle omstandigheden en/of het bedplassen jaren achtereen voortduurt. Naarmate ze ouder worden, hebben kinderen die nog regelmatig bedplassen het vaak zwaar. Ze schamen zich en durven niet uit logeren te gaan.
Wat veroorzaakt bedplassen? Als we gaan slapen, gaat de urineproductie in de sluimerstand. Dit wordt geregeld door het hormoon ADH (hypofyse antidiuretisch hormoon). Wanneer je lichaam te weinig hiervan aanmaakt, loopt de blaas echter ook 's nachts vol. Komt het signaal dat deze geleegd moet worden niet goed door in de hersenen, dan word je niet wakker en gaat de blaasspier op de automatische piloot.
Dat dit signaal niet doorkomt kan verschillende oorzaken hebben. Soms is het autonome zenuwstelsel nog niet helemaal uitontwikkeld, een voorwaarde om het hele proces goed te laten verlopen. Stress kan ook een factor zijn. Sommige kinderen verwerken de prikkels van overdag ’s nachts, waardoor hun brein letterlijk andere dingen aan het hoofd heeft dan een volle blaas. En als je kind overdag erg opgaat in zijn of haar spel en bezigheden, kan het ook zijn dat juist dan de urineproductie in de sluimerstand staat en daar ’s nachts weer uitkomt.
’s Nachts droog blijven is te trainen, bijvoorbeeld met een plaswekker. Het kan ook helpen om het autonome zenuwstelsel meer tot rust te brengen. Osteopathie kan hierbij helpen. Hiervoor zal de osteopaat met name de schedel en de wervelkolom behandelen met manuele technieken.
Een osteopaat zal ook onderzoeken of de overdracht van signalen tussen de blaas en de hersenen ergens lokaal in het lichaam wordt gehinderd. Meer beweeglijkheid van de blaas komt de omliggende zenuwen bijvoorbeeld vaak ten goede. Twee tot drie behandelingen geven vaak al een goed resultaat.
Goed om te weten: de behandelingen zijn niet pijnlijk en worden door kinderen doorgaans juist als ontspannend ervaren. De osteopaat zal je kind uiteraard altijd eerst gerust stellen en zorgen dat het op zijn of haar gemak is.
Beeld: Freepik