Ben je een sportieve fietser en kamp je vaak met nekpijn?
Gepubliceerd op 13-12-2024Als je veel voorovergebogen op de fiets zit, dan kan dat nekblessures geven. Hoe zit dat precies?
Als je veel voorovergebogen op de fiets zit, dan kan dat nekblessures geven. Hoe zit dat precies?
Als je in een gebogen houding op de fiets zit, heb je beweeglijkheid in je nek nodig om vooruit te kunnen kijken. Daardoor kan je nek overbelast raken, zeker als je langer op de fiets zit dan je lichaam aankan. Je nekspieren moeten dan overcompenseren en dat kan leiden tot nekklachten.
De oorzaak van je nekblessure is niet zo één, twee, drie vast te stellen. Het ligt namelijk aan hoe je op de fiets zit. Als je eigenlijk al moe bent en een beetje inzakt, kan het zijn dat je gaat hangen. Kapsels en ligamenten moeten het dan overnemen van de kleine spieren die dit werk eigenlijk zouden moeten doen. Ook als je verkeerd ademt kan dit nekklachten geven. Je hulpademhalingsspieren zitten vast aan je ribben en je nek. Als je hoog ademt, kan er teveel spanning op het gebied komen.
Gelukkig passen spieren zich in principe aan als je je training rustig opbouwt. Doen ze dat niet, dan is er sprake van een blokkade. Raakt je nek overbelast, dan vermindert de beweeglijkheid van je nek, je borstwervelkolom of ribbenkast.
Een osteopaat kijk dus verder dan alleen je nek, maar onderzoekt en behandelt ook de beweeglijkheid van je bovenrug, borstkas en de organen die daar zitten. Osteopaten gebruiken hun handen om blokkades op te sporen en te verhelpen. Met manipulerende en mobiliserende technieken herstellen ze de beweeglijkheid weer. Dat kan vaak al in een paar sessies, dus blijf niet te lang rondlopen met een zere nek, stap bij de osteopaat naar binnen en daarna hup, snel weer op de fiets.