Een moeilijk bespreekbare klacht: verzakking
Gepubliceerd op 03-04-2023Een verzakking van je organen na bijvoorbeeld een zwangerschap geeft vervelende klachten. Osteopathie kan helpen.
Een verzakking van je organen na bijvoorbeeld een zwangerschap geeft vervelende klachten. Osteopathie kan helpen.
Bij een prolaps of verzakking bij vrouwen worden één of meerdere organen die in het (kleine) bekken of bekkenbodemgebied liggen via de vagina naar onderen en soms zelfs helemaal naar buiten gedrukt. Bijvoorbeeld je blaas, baarmoeder of dunne darm. Een verzakking komt bij drie op de 500 vrouwen voor en bij vrouwen boven de 65 is dat zelfs twaalf op de 500. Risicofactoren zijn onder andere een zwangerschap, de menopauze of een baarmoederverwijdering.
Over een vaginale verzakking wordt vaak niet gepraat. Helaas, want je kunt iets doen aan de nare klachten die het oplevert en die je ernstig kunnen belemmeren in je dagelijks leven. Obstipatie, pijn bij het vrijen, urineverlies en lage rugpijn die in de loop van de dag toeneemt, kunnen met een prolaps te maken hebben. Vrouwen hebben ook vaak een soort ‘balgevoel’ in hun vagina.
Bij een heel ernstige verzakking is operatief ingrijpen meestal noodzakelijk. Maar bij een lichtere verzakking kun je met osteopathie veel bereiken.
Herstel van de structuur
Anders dan je misschien verwacht, zal de osteopaat de oplossing regelmatig (ook) in je bovenlijf zoeken. Bij een verzakking is er namelijk vaak een te hoge druk ontstaan op de organen in het bekkenbodemgebied. En die verminder je via het bovenlichaam. Idealer liggen je organen mooi ‘opgestapeld’ en is de druk in je lichaam goed verdeeld. Een osteopaat bekijkt dat totaalbeeld en zal die situatie proberen te herstellen.
In het bekkenbodemgebied zelf is bij een verzakking meestal sprake van te weinig steun voor de organen en de baarmoeder. De spieren, het bindweefsel en de banden (ligamenten) waarmee o.a. de baarmoeder is opgehangen in het (kleine) bekken, zijn verslapt of kapot. Ook kunnen de spieren van de bekkenbodem te gespannen staan.
Osteopathie brengt het lichaam ook hier in balans, door de weefsels in een goede conditie te brengen en de drukverdeling in het hele lichaam te optimaliseren De spieren die van onderuit ondersteuning bieden, kun je daarna verstevigen met speciale bekkenbodemfysiotherapie.
Beeld: Daniel Reche/Pexels