Spugende baby: wat is normaal?
Gepubliceerd op 12-06-2023De meeste baby’s spugen hun voeding weleens op. Wanneer is dat een probleem? En kan osteopathie helpen?
De meeste baby’s spugen hun voeding weleens op. Wanneer is dat een probleem? En kan osteopathie helpen?
Al je baby oprispingen heeft, hoef je je in principe geen zorgen te maken. De maagmond, een kringspier die voorkomt dat maaginhoud weer terugvloeit naar de slokdarm en de mond, is bij zuigelingen nog in ontwikkeling. Ongeveer 50 procent van de baby’s tot drie maanden en bijna 70 procent van de zuigelingen tussen drie en twaalf maanden laat regelmatig ‘natte boeren’, meestal kort na het voeden. Bij 90 procent van de baby’s verdwijnt dit als ze ongeveer een jaar oud zijn.
Soms verdienen oprispingen – in medisch jargon: reflux – bij je zuigeling wel je aandacht. Is je kindje naast het (veel) opboeren ook erg huilerig en prikkelbaar, dan kan het zijn dat de slokdarm geïrriteerd is door maagzuur. Oprispen komt ook voor bij andere aandoeningen, zoals een darmkoliek, een infectie. allergie of astma. Symptomen om op te letten in combinatie met veel oprispen zijn: veel overstrekken, een harde buik, rusteloosheid, veel speekselvorming en gewichtsverlies.
Heeft je baby last van oprispingen in combinatie met andere klachten of maak je je om andere redenen zorgen om het opboeren? Raadpleeg altijd eerst een arts en/of specialist om de precieze oorzaak van de klachten vast te stellen.
Bij een aantal (bijkomende) klachten en symptomen kan een osteopaat helpen. Zo reageren huilbaby’s vaak goed op osteopathie, blijkt uit onderzoek. Ook kan een osteopaat het functioneren van het middenrif onderzoeken en de spijsvertering bevorderen door de beweeglijkheid van de darmen te optimaliseren.
Foto: Pexels/Sarah Chai