Schouderklachten: osteopathie kijkt breder
Gepubliceerd op 14-07-2023Schouderpijn komt veel voor en is vaak complex. De osteopaat kijkt naar het grote geheel.
Schouderpijn komt veel voor en is vaak complex. De osteopaat kijkt naar het grote geheel.
Elk jaar zien huisartsen op de duizend patiënten zo’n 35 mensen met problemen in het schoudergebied. Waarschijnlijk hebben nog veel meer mensen regelmatig last van pijn in hun schouder(s) zonder dat zij daarvoor naar de huisarts gaan. Schattingen lopen uiteen van 5 tot 47 procent van de bevolking. Ouderen hebben er vaker last van dan jongere mensen en volwassen vrouwen weer iets vaker dan mannen (bron: NHG).
Schouderpijn is vaak complex en kan behoorlijk invaliderend zijn want je schoudergewricht gebruik je veel. De aanleiding kan overbelasting zijn of een ‘verkeerde beweging’, maar ook een probleem elders in je lichaam. De pijn kan veroorzaakt worden door een beknelde of geïrriteerde zenuw, gevoelige gewrichten of spieren – er zitten wel meer dan vijftien aan je schouderblad verbonden! – of ontstekingen; en vaak een combinatie van dit alles. Loop je er lang mee rond en/of durf je door de pijn niet goed te bewegen, dan kunnen je klachten verergeren en chronisch worden. Het is dus verstandig om vroegtijdig en effectief in te grijpen.
De huisarts volgt vaak een protocol waarbij je eerst rust en pijnstillers krijgt voorgeschreven. Helpt dat niet (voldoende), dan word je veelal doorverwezen naar de fysiotherapeut. Ook de osteopaat ziet dagelijks mensen met schouderklachten. Een doorverwijzing van een arts is hiervoor niet noodzakelijk.
Een osteopaat bekijkt je schouderklachten in een breder perspectief en betrekt ook de rest van je lichaam bij de diagnose en behandeling. Vooral wanneer de klachten aanhouden of telkens terugkeren is dat heel belangrijk. Is er bijvoorbeeld een probleem in je wervelkolom waarvan de schouderpijn een afgeleide is? De kaak en nek zijn soms ook van invloed op pijnklachten in je schouders. En wist je dat een kort en te strak gespannen buikvlies op den duur schouderklachten kan veroorzaken? Dat komt omdat het de bewegingsvrijheid van je armen en schouders van onderop beperkt.
Een osteopathische behandeling kan zich ten slotte ook richten op ontstekingen en verklevingen in het schoudergebied. Het beschadigde weefsel van je spieren of gewrichten kan daardoor sneller herstellen. Pas daarna is het veilig om de pijnlijke schouder weer te mobiliseren.
Foto: Pexels/Picabay