Osteopathie tegen pijnklachten
Gepubliceerd op 21-03-2022Eén op de vijf volwassen in Europa kampt met chronische pijn. Ook twee miljoen Nederlanders ervaren dagelijks pijn. Kunnen osteopaten hun klachten verlichten?
Eén op de vijf volwassen in Europa kampt met chronische pijn. Ook twee miljoen Nederlanders ervaren dagelijks pijn. Kunnen osteopaten hun klachten verlichten?
Om pijn te begrijpen maakt men in de zorg steeds vaker gebruik van een systeemtheoretisch model. Bij chronische pijn spelen er namelijk altijd meerdere factoren mee: lichamelijke, psychische en sociale factoren. De osteopathie verklaart pijnklachten aan de hand van vijf modellen die weer deels overeenkomt met deze benadering.
Tijdens de acute fase is pijn functioneel en beschermend. Als de pijn te sterk aanwezig is en niet afneemt, kan dit leiden tot centrale sensitisatie: er ontstaat een overgevoeligheid van het pijnalarmsysteem van het zenuwstelsel. We worden steeds gevoeliger voor pijn. Een ‘normaal’ niet pijnlijke prikkel wordt als pijnlijk ervaren en een pijnprikkel wordt pijnlijker waargenomen dan hij in feite is. Het lichaam wordt over beschermend.
Osteopaten zien mensen zowel in de acute- als chronische herstelfase en kunnen veel doen met pijnklachten. Elke herstelfase vraagt om een specifieke aanpak. Zo gaat het in eerste instantie om weefselherstel. In de chronische fase gaat het er vooral om de symptomen te verlichten. Als de symptomen niet tijdig verlichten en het lichaam zich aanpast, kan de pijn chronisch worden. Daarom geldt: voorkomen is beter dan genezen!
Foto: Karolina Grabowska/Pexels