Osteopathie en zwangerschapsklachten
Gepubliceerd op 24-10-2023Osteopathie kan helpen bij zwangerschapskwalen, zoals rugpijn en verstopping.
Osteopathie kan helpen bij zwangerschapskwalen, zoals rugpijn en verstopping.
Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam ingrijpend. Je hormoonhuishouding staat op zijn kop, organen worden van hun plaats gedrukt en bloedvaten kunnen worden dichtgedrukt. Dit kan voor jou als aanstaande moeder heel vervelend zijn. Een osteopaat kan helpen om deze klachten te verminderen.
De meest voorkomende klachten die zwangere vrouwen ervaren zijn misselijkheid en oprispingen, het carpaal tunnel syndroom (CTS), lage rugklachten en verstopping. Daarnaast zien osteopaten zwangere vrouwen in hun praktijk die last hebben van bekkenpijn, stuitpijn en oedeem.
Een osteopaat ziet het lichaam als één geheel. Anders gezegd: alles in het lichaam staat met elkaar in verbinding en kan elkaar beïnvloeden.
Een osteopaat zoekt naar de mogelijke oorzaak van je zwangerschapsklachten. Hij of zij zoekt naar weefsels die met elkaar in verbinding staan en voor strubbelingen zorgen omdat zich ergens een blokkade bevindt. Soms zit deze oorzaak op een geheel andere plek dan waar de klachten zich openbaren.
De osteopaat begint de behandeling bij zwangere vrouwen meestal bij het bekken, de ribben en het borstbeen. Rugklachten kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt doordat de nieren in de verdrukking komen te zitten. Dit hoeft overigens niet altijd het geval te zijn.
De technieken van de osteopaat zijn veilig voor jou en je kind. Voordat de osteopaat overgaat tot behandelen zal hij of zij uitgebreid ingaan op jouw klachten. Dit is om je beter te kunnen helpen, maar ook om uit te sluiten dat je klacht duidt op een probleem waarvoor je moet worden doorverwezen naar een andere behandelaar, bijvoorbeeld van de gynaecoloog. Met zachte handbewegingen gaat de osteopaat op zoek naar de oorzaak van de klachten. Door blokkades weg te nemen, kan het lichaam zichzelf herstellen en kunnen klachten verminderen.
De osteopaat kan je ook helpen met de voorbereiding op de bevalling, waardoor deze soepeler kan verlopen.
Bronnen: oudersvannu.nl: SWOO, NVO Richtlijn zwangere vrouwen (pdf, 2017)
Beeld: Leah Kelly/Pexels