Ligt het soms aan je kaak?
Gepubliceerd op 19-12-2024Heb je veel last van oorpijn of word je geregeld wakker met hoofdpijn? Vermijd je het om een stuk stokbrood te eten of een appel? Dat zou wel eens kunnen wijzen op verhoogde spanning in je kaken.
Heb je veel last van oorpijn of word je geregeld wakker met hoofdpijn? Vermijd je het om een stuk stokbrood te eten of een appel? Dat zou wel eens kunnen wijzen op verhoogde spanning in je kaken.
Misschien heb je een ingrijpende tandartsbehandeling achter de rug, of tandenknars je in je slaap. Of hoor je altijd wel een knak als je je mond opent? Het kunnen allemaal signalen zijn die duiden op kaakklachten. Het loont om ernaar te laten kijken. Daarvoor kun je terecht bij een gespecialiseerde fysiotherapeut of bij een osteopaat.
Je staat er misschien niet bij stil, maar de kaak is een ingewikkeld gewricht. Het kaakgebied bevat een kaakkopje (het uiteinde van de onderkaak), een kraakbeenschijfje (discus) en een gewrichtskom of slaapbeen (net voor het oor). Het kaakgewricht is ook nog omgeven door verschillende pezen, banden (ligamenten), kauwspieren en zenuwen. De boel kan dan ook uit balans raken; dan bouwt spanning zich op aan één of beide zijden. Het gevolg kan zijn oor- of hoofdpijn, oorsuizen of pijn die uitstraalt naar de nek.
De osteopaat kijkt eerst lokaal naar de oorzaak van de klacht en onderzoekt daarvoor het slaapbeen, de kaakspieren, mondbodem, tong, onderkaak, en hoge nek. Maar de oorzaak kan ook elders in het lichaam liggen. Het bindweefsel van de kaak kan ervoor zorgen dat er spanning ontstaat in de hals of naar de borst/buik bijvoorbeeld. Daarnaast heeft de stand van je ogen en hoge nek weer veel invloed op de functie van je kaak en andersom. Ingewikkeld mechaniek dus, die kaak.
Foto: Pexels/Olly