Chronische vermoeidheid, wat nu?
Gepubliceerd op 13-09-2022Chronische vermoeidheid lijkt vooral voort te komen uit ons autonome zenuwstelsel en ons lymfevatenstelsel.
Chronische vermoeidheid lijkt vooral voort te komen uit ons autonome zenuwstelsel en ons lymfevatenstelsel.
Ons zenuwstelsel bestaat uit twee delen. We hebben een centraal zenuwstelsel, waar we bewust over kunnen beslissen. Daarnaast hebben we een autonoom zenuwstelsel dat hartslag, bloeddruk en spijsvertering regelt.
Ook dat autonome zenuwstelsel bestaat weer uit twee regelsystemen: de sympathicus zorgt ervoor dat je lichaam in actie komt. Heel handig, als er een leeuw op je afkomt; je doet eerst en denkt pas daarna. De parasympathicus zorgt voor rust en herstel. We noemen dat ook wel het rest and digest-systeem.
Bij chronische vermoeidheid bereiken mensen een punt dat ze niet meer kunnen ontspannen. De balans tussen beide is ontregeld geraakt. Het lichaam staat continu in de vecht-vlucht stand. Dit heeft invloed op de circulatie van bloed en lymfe, denkt men nu. Als die circulatie ontregeld raakt, neemt de druk op het weefsel toe, worden afvalstoffen niet meer afgevoerd, verloopt je spijsvertering versneld en wordt je pijndrempel verlaagd. Je kunt je daardoor sneller gewaar worden van bijvoorbeeld spier- of rugpijn.
Hoe krijg je de balans weer terug in dat rest and digest-systeem? Als de klachten nog niet zo ernstig en langdurig zijn, zou het kunnen zijn dat je gebaat bent bij sauna, yoga en meditatie. Dat zijn bekende manieren om tot ontspanning te komen en de afvoer van afvalstoffen in je lichaam te stimuleren. Maar vaak is het immuunsysteem behoorlijk ontregeld geraakt. In dat geval zul je niet met één oplossing (alleen het aanpassen van je dieet of behandelingen bij de osteopaat) weer op de been geholpen worden.
Foto: Pexels/Ivan Oboleninov