Buikklachten vanuit de borstkas
Gepubliceerd op 26-04-2016Dat een vastzittende knie of wervel leidt tot ongemak weten we wel. Maar dat een dikke darm geblokkeerd kan zijn, en dat je daar ook last van kunt krijgen, dat is vaak niet bekend.
Dat een vastzittende knie of wervel leidt tot ongemak weten we wel. Maar dat een dikke darm geblokkeerd kan zijn, en dat je daar ook last van kunt krijgen, dat is vaak niet bekend.
Een voorbeeld uit mijn praktijk: Een tiener komt bij me met heftige buikpijn en vermoeidheid. Ze verteld dat de artsen geen oorzaak kunnen vinden. De schoolprestaties lijden onder haar verzuim en ze dreigt hierdoor voor de tweede keer te blijven zitten.
Na zorgvuldig onderzoek begint de behandeling. Bij haar ga ik de ingewanden mobiliseren, want daar vond ik het grootste bewegingsverlies. Ik doe dat met handgrepen via de buik.
Buikklachten vanuit de borstkas
Tijdens zo’n eerste bezoek test ik vrijwel altijd het gehele lichaam op mobiliteit. Het is mij namelijk bekend dat de buikklachten van deze tiener niet beslist ontstaan in de buik. Het probleem kan namelijk heel goed uit het middenrif of de borstkas komen. Dat zijn belangrijke structuren die veel invloed uitoefenen op de darmen. Via het bindweefsel zijn deze structuren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het hart bijvoorbeeld, dringt via de bloedvaten direct door in al het weefsel van de buikorganen. Maar vergeet ook het longvlies niet. Dat bindweefsel loopt letterlijk over in het buikvlies. En juist dat buikvlies is de directe omhulling van alle organen op die plek. Je kan je voorstellen dat een vermindering van de mobiliteit van het buikvlies gevolgen heeft voor de bewegelijkheid, en dus de werking van de darmen.
Buikpijn verdwenen
Na drie behandelingen vertelt ze me dat de buikpijn vrijwel volledig is verdwenen. Verheugd meldt ze dat ze ook weer op haar normale gewicht terug is. De vermoeidheid is er nog wel. Mijn verklaring: door de mobilisatie van het bindweefsel ter hoogte van de dikke darm, de nieren en het buikvlies in het algemeen, krijgen de darmen meer bewegingsvrijheid en is de pijn op de achtergrond geraakt. Darmen varen er wel bij als ze kunnen bewegen. Het is de basis van een goede functie. Een goede functie betekent verteren, opnemen en ontlasten zonder pijn. Mogelijk is ze actiever geworden door deze verandering, en daardoor kwam haar gewicht weer op een normaal niveau. Vooralsnog blijft de tiener terugkomen. Als de behandeling langer dan twee maanden uitblijft, dan voelt ze de pijn weer een beetje terugkomen. Bovendien hoopt ze dat door verdere winst in de beweeglijkheid de vermoeidheid ook zal verminderen.
Complex
Vaak zoek ik samenwerking met collega's uit de complementaire zorg. Ik weet dat de ontstaanswijze van een prikkelbare darm complex is, en vaak niet is terug te leiden tot één enkele oorzaak. Veelal is er sprake van een cascade aan reacties. Mobiliteitsverlies van de maag gaat ten koste van de voorvertering (één van de functies van de maag). Dit in combinatie met een slecht voorverteerd product levert verderop in de darm een opeenvolgende reactie op. Aanpassing van de voeding kan in zo'n geval de behandeling enorm ondersteunen.
Dhr. R. Wielinga D.O. -MRO
Bio Roelof Wielinga
Bio:
Roelof Wielinga Roelof Wielinga (1972) werkte als fysiotherapeut op diverse plekken in Nederland, maar ook op Sint-Maarten, in Oostenrijk en Zwitserland. In dat laatste land heeft hij een praktijk opgestart. Het was leerzaam, maar cruciale vragen over het ontstaan van ziekten en aandoeningen bleven onbeantwoord. De opleiding Osteopathie aan het Sutherland College gaf belangrijke inzichten die hem in staat stellen dichter bij de bron van de klacht te komen. Zijn doel is te behandelen met onbevooroordeelde blik en respect voor de integriteit van het individu. Meer informatie vind je op zijn website. Reacties op wielinga@osteopraktijk.nl