LEDEN LOGIN
Rug- en nekklachten
Buikklachten
Migraine en Hoofdpijn
Klachten bij baby's
Zwangerschap
Overig

Route naar wettelijke erkenning van osteopathie: de BIG-route

Gepubliceerd op 19-09-2024

Document opgesteld door de Commissie Wettelijke Erkenning in opdracht van het NVO-bestuur. Het doel ervan is het informeren van de leden over de Wet BIG en een eventuele aanvraag beroepserkenning.

 

Klik hier voor ditzelfde document in pdf.

 

Inleiding

Dit document bevat informatie over de achtergrond van huidige wetten en regelgeving, de huidige vorm van de Wet BIG, de stand van zaken rond de Wet BIG en de eventuele gevolgen voor onze beroepsgroep bij opname in de Wet BIG.

Wet- en regelgeving is droge kost, daarom hebben we de meest voorkomende vragen in een korte Q&A verwerkt. Ongetwijfeld roept dit document nieuwe vragen en discussie op. Het NVO-bestuur nodigt de leden zelfs hiertoe uit en is voornemens dit weer met alle leden te delen.

De bijlagen van dit document bevatten verdiepende informatie van de besproken onderwerpen. In de tekst wordt naar de bijbehoren bijlage verwezen.

 

 

AANLEIDING

Lange tijd luidde de visie van de NVO:

"De beroepsuitoefening te brengen op het niveau van de hoogste maatstaven van beroepen uit de beweegzorg".

Uitgangspunt was dus kwaliteit van het beroep. Erkenning zou vanzelf volgen door patiënten, verwijzers en verzekeraars. Desondanks waren er steeds argumenten te bedenken waarom het toch verstandig zou kunnen zijn om ook te streven naar wettelijke erkenning.

Bovendien maakte de coronapandemie ons nogmaals duidelijk dat onze positie buiten de wettelijk erkende zorg zeer kwetsbaar is. We werden destijds ingedeeld bij beroepen uit de welness-en lifestyle sector en mochten tijdens de lockdowns geen patiënten meer behandelen. Dat zou als aanleiding kunnen worden gezien om de visie aan te passen en dit aan de leden voor te leggen.

De nieuwe visie waarover op 08 oktober 2020 werd gestemd luidde:

“Zonder enige concessies te doen aan de inhoud van het bcp, streeft de NVO naar wettelijke erkenning voor het vak osteopathie”.

Een ruime meerderheid van 62% stemde voor. Daarmee was de nieuwe visie een feit. In de praktijk betekent dit opname in de Wet BIG.

De coronapandemie en bijbehorende lockdowns liggen nog maar net achter ons en langzamerhand worden er meer vragen gesteld over de noodzaak van dit streven en of er niet te veel nadelen aan kleven. Om een juist oordeel te vellen is het belangrijk de feiten goed op een rijtje te hebben. In dit document hebben we deze opgeschreven om een helder beeld te verschaffen.

 

 

Q&A

Wat regelt de Wet BIG?

De doelstelling van de Wet BIG is tweeledig:

  1. Bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de beroepsuitoefening.
  2. Beschermen van de patiënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door beroepsbeoefenaren.

De Wet BIG wordt momenteel herzien, kunnen we nu nog toetreden?

Nieuwe aanvragen door beroepsgroepen voor toetreding tot de Wet BIG worden momenteel niet in behandeling genomen (zie bijlage).

 

Zijn de toetredingscriteria voor de nieuwe Wet BIG bekend?

Deze zijn nog niet bekend. De huidige toetredingscriteria zijn wel bekend (zie bijlage).

De toetredingscriteria zijn deels subjectief. Bij een uiteindelijke aanvraag zal blijken hoe er tegen een aantal zaken wordt aangekeken. Een criterium is bijvoorbeeld dat het beroep van voldoende omvang moet zijn. Een aantal wordt (ook bij navraag) niet genoemd.

 

Heeft toetreding tot de Wet BIG invloed op de vergoeding door zorgverzekeraars? 

In principe staat opname in de Wet BIG los van de verzekeraars. En dus ook van de financiering. Het vertrouwen in de osteopathie vanuit de zorgverzekeringen zou wel kunnen toenemen wat misschien een positieve invloed heeft op de vergoedingen.

 

Worden BIG-beroepen ook automatisch opgenomen in de basisverzekering?

Voor vergoeding uit de basisverzekering geld een strenge toetsing (zie bijlage)

 

Heeft toetreding tot de Wet BIG invloed op de administratieve lasten?

Administratieve lasten worden niet opgelegd door de Wet BIG. Administratieve lasten komen vooral voort uit eisen van de zorgverzekeringen. De WGBO regelt de wettelijke administratieve verplichtingen. Deze zijn verwerkt in de richtlijn Osteopathische Verslaglegging zoals opgesteld door de NVO.

 

Heeft toetreding tot de Wet BIG invloed op nascholing?

Nascholingseisen worden gesteld door de kwaliteitsregisters van de beroepsgroep. De WKKGZ verplicht tot bewaken, beheersen en verbeteren van kwaliteit van zorg.

 

 

DE WET BIG

De letters BIG staan voor beroepen individuele gezondheidszorg. Het doel van deze wet is er voor te zorgen dat de kwaliteit van de gezondheidszorg hoog is en blijft. Ook biedt de wet bescherming aan patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen.

Het uitgangspunt van de Wet BIG is dat beroepen niet worden opgenomen in de Wet BIG, tenzij regulering noodzakelijk is om patiënten adequaat te beschermen tegen onzorgvuldig of ondeskundig handelen. Dit is het zogenaamd 'nee, tenzij'-principe.

Voor opname van een beroep in de Wet BIG moet in ieder geval aan 3 criteria worden voldaan, te weten:

  • Is het beroep gericht op de individuele gezondheidszorg?
  • Is het een basisberoep en is het voldoende onderscheidend?
  • Is wettelijke regulering van het beroep noodzakelijk om patiënten adequaat te beschermen?

Voldoet een beroep aan deze criteria, dan wordt gewogen of het beroep in aanmerking komt voor opname in artikel 3 (het ‘zware regime’) of artikel 34 (het ‘lichte regime’). Voor een volledig overzicht van de criteria zie de bijlage.

 

 

KERNPUNTEN VAN DE BIG-WET

Titelbescherming

De wet geeft aan welke beroepen een wettelijk beschermde titel hebben. Alleen personen die in het BIG-register staan ingeschreven, mogen deze titels voeren. Bijvoorbeeld, alleen iemand die geregistreerd staat als arts, mag zich ook daadwerkelijk arts noemen.

 

Beschermde opleidingstitel

De zogenoemde artikel 34 beroepen genieten opleidingstitelbescherming. Alleen degenen die de bepaalde opleiding hebben afgerond, mogen de bijbehorende titel dragen. Deze beroepen vallen niet onder het tuchtrecht, staan niet in het BIG-register en hebben geen herregistratie plicht.

 

Voorbehouden handelingen

Dit zijn medische handelingen die een aanzienlijk risico met zich meebrengen voor de patiënt als ze niet correct worden uitgevoerd. De wet bepaalt welke beroepsgroepen bevoegd zijn om deze handelingen uit te voeren en onder welke voorwaarden. Osteopaten voeren geen voorbehouden handelingen uit.

 

Tuchtrecht

Zorgverleners die ingeschreven staan in het BIG-register vallen onder het tuchtrecht. Dit betekent dat ze verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor beroepsfouten of onzorgvuldig handelen. Het tuchtcollege kan, afhankelijk van de ernst van de zaak, maatregelen opleggen variërend van een waarschuwing tot doorhaling van de inschrijving in het BIG-register, waardoor de zorgverlener zijn of haar beroep niet meer mag uitoefenen.

 

Herregistratie

Om in het BIG-register te blijven staan, moeten zorgverleners periodiek aantonen dat ze voldoende werkervaring hebben. Dit proces staat bekend als herregistratie. In 5 jaar moet iemand 2080 uur in het betreffende beroep gewerkt hebben. Dit komt neer op acht uur per week. Men kan zich ook herregistreren door een speciale herregistratie scholing te volgen die door specifieke onderwijsinstellingen wordt aangeboden.

 

 

DOELEN VAN DE WET BIG

De Wet BIG is een instrument om de kwaliteit en veiligheid binnen de gezondheidszorg in Nederland te waarborgen:

  • Patiëntveiligheid: de wet beschermt patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen.
  • Kwaliteit van zorg: door titelbescherming en het instellen van eisen voor herregistratie draagt de wet bij aan de kwaliteit van de gezondheidszorg.
  • Transparantie: patiënten en zorginstellingen kunnen via het BIG-register nagaan of een zorgverlener bevoegd en bekwaam is om zijn of haar beroep uit te oefenen.

 

 

STAND VAN ZAKEN WET BIG

De Wet BIG wordt herzien. Gedurende dit proces worden er geen nieuwe aanvragen tot toetreding in behandeling genomen. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving heeft in 2019 een advies uitgebracht omtrent de toekomstbestendigheid van de Wet BIG. In dit advies is alleen gekeken naar de artikel 3 beroepen. Momenteel ligt er een adviesaanvraag bij de gezondheidsraad waarvan het verslag verwacht wordt in het tweede kwartaal van 2025.

De afgelopen periode (zie bijlage) zijn de verschillende ministers van VWS eenduidig geweest over het doel en de toepassing van de Wet BIG. Reguleren waar nodig en anders niet. De wens lijkt om zo min mogelijk op te nemen in de Wet BIG.

 

 

GEVOLGEN

De opname van osteopathie in de Wet BIG zal gevolgen hebben voor het beroep en de praktijk van osteopathie in Nederland:

  • Officiële erkenning: opname in de Wet BIG zou osteopathie formeel erkennen als een gereglementeerd beroep, wat de professionaliteit verhoogt.
  • Bescherming van de titel: osteopaten zouden een beschermde titel of beschermde opleidingstitel krijgen, wat helpt om de kwaliteit en integriteit van de beroepsgroep te waarborgen.
  • Kwaliteitsbewaking: osteopaten zouden moeten voldoen aan de werkervaringseis indien opgenomen in het BIG-register.
  • Tuchtrecht: met opname in artikel 3, dus het BIG-register, komen osteopaten onder het tuchtrecht, wat kan bijdragen aan een hogere kwaliteit van zorg en bescherming van patiënten tegen ondeskundig handelen.
  • Vertrouwen: opname in de Wet BIG zou het vertrouwen in de osteopathie vergroten in de ogen van patiënten, andere zorgverleners en verzekeraars. We zouden afkomen van het stigma ‘alternatief’.
  • Samenwerking: osteopaten zouden makkelijker kunnen samenwerken met andere zorgverleners binnen de wettelijk gereguleerde zorgstructuur, wat een meer geïntegreerde benadering van patiëntenzorg mogelijk maakt.
  • Kosten: indien opgenomen in het BIG-register zijn er herregistratiekosten van 85,00 per 5 jaar. De kosten van de herregistratienascholing zijn niet bekend, deze bestaat immers nog niet.
  • Aanpassing opleidingen: opleidingen en opleidingsinstituten zullen aan de eisen van de Wet BIG moeten voldoen. Dit heeft invloed op bestaande opleidingsprogramma's en -instellingen.

 

 

HUIDIGE WET- & REGELGEVING

Als zorgverlener is de osteopaat ook nu al aan wetten en regels gebonden. Zo zijn de WGBO, de Wkkgz en de Wtza van toepassing op de osteopathie. Al deze wetten beogen de kwaliteit van zorg te waarborgen.

De Wtza verplicht nieuwe zorgaanbieders zich te registreren zodat deze in beeld zijn bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

De WGBO regelt de rechten en plichten van zowel patiënt als zorgverlener in de behandelrelatie. Hier is o.a. opgenomen de verplichting tot verslaglegging, geheimhoudingsplicht en goed hulpverlenerschap.

De Wkkgz legt zorgaanbieders de verplichting op om goede zorgaan te bieden (zie bijlage voor verdere uitleg).

In principe geeft de Wkkgz ook al een aardige sluiting om het beroep osteopaat te kunnen uitvoeren. Iedere zorgaanbieder moet zich volgends de Wkkgz namelijk aansluiten bij een klachtenregeling. Om opgenomen te worden in een klachtenregeling is een registratie bij een kwaliteitsregister een vereiste. Zonder diploma osteopathie wordt men niet opgenomen in een kwaliteitsregister en dus geen klachtenregeling. Daarmee wordt er niet aan de Wkkgz voldaan en mag er niet gewerkt worden als osteopaat. De vraag is wel of hier genoeg op wordt toegezien vanuit IGJ. Ook is deze route van kwaliteitswaarborging niet zo transparant als titel- en opleidingsbescherming geregeld vanuit de Wet BIG.

 

 

TUCHTRECHT VERSUS STRAFRECHT

Indien opgenomen in de Wet BIG onder artikel 3 valt het beroep onder het tuchtrecht. Via dit tuchtrecht kunnen er maatregelen opgelegd worden aan beroepsbeoefenaren die een fout begaan. De maatregelen die opgelegd kunnen worden zijn een waarschuwing, berisping, geldboete, gedeeltelijke ontzegging en doorhaling.

Andere zorgverleners, zowel artikel 34 beroepen en de complementaire zorgverleners, kunnen niet uit hun beroep worden gezet via het tuchtrecht. Wel kunnen deze berecht worden als ze in de fout gaan via het strafrecht en civiel recht. Ook artikel 96 van de Wet BIG is van toepassing op deze zorgverleners.

 

 

BIJLAGEN

Huidige criteria toetreding Wet BIG

Voor opname van een beroep in de Wet BIG moet aan ten minste drie criteria worden voldaan. Ieder criterium bestaat uit verschillende overwegingen die in beginsel positief beantwoord moeten worden. De criteria en overwegingen zijn beschreven in de beleidslijn van 2014. In opdracht van de minister toetst het zorginstituut uitsluitend aan deze beleidslijn. Status, erkenning of financieel-economische motieven zijn geen reden om een beroep in de Wet BIG op te nemen.

 

De criteria en overwegingen zijn:

1. Individuele gezondheidszorg

  • Begeeft de beroepsuitoefening zich in hoofdzaak op het terrein van de individuele gezondheidszorg, zoals bedoeld in artikel 1 van de Wet BIG?
  • Is er direct patië
  • Wordt er reguliere zorg verleend?

 

2. Basisberoep en onderscheidenheid

  • Is het een breed basisberoep?
  • Is het deskundigheidsgebied voldoende uitontwikkeld en
  • Is er een eenduidige brede Nederlandse opleiding, waarvan de kwaliteit afdoende en onafhankelijk geborgd is?
  • Is de beroepsgroep van voldoende omvang?

 

3. Noodzaak tot wettelijke regulering

  • Kan de kwaliteit van de beroepsuitoefening niet op een andere manier worden geborgd en zijn er substantiës voor de patiëntveiligheid?
  • Is de beroepsgroep vrij toegankelijk?
  • Voldoet het beroep aan deze criteria, dan vindt daarna een afweging plaats of het beroep in aanmerking komt voor opname in het of het zware regimevan de Wet BIG.

 

De criteria voor opname in artikel 34, het lichte regime‘ zijn:

  • Noodzaak tot publiekrechtelijke regeling van de opleiding en/of
  • noodzaak tot voor het publiek herkenbare titel en/of
  • toekennen van functionele zelfstandigheid aan het beroep.

 

De criteria voor opname in artikel 3, het zware regime’ zijn:

  • Eén van de criteria voor toepassing van het 'lichte regime' en
  • toekennen van voorbehouden handelingen aan het beroep en/of
  • noodzaak tot publiekrechtelijk tuchtrecht.

 

De Wet BIG kent 14 voorbehouden handelingen:

  • Injecties
  • Defibrillatie
  • Puncties
  • Katheterisaties
  • Heelkundige handelingen
  • Verloskundige handelingen
  • Electieve cardioversie
  • Handelingen met ioniserende straling
  • Steenvergruizing
  • Endoscopieën
  • Toedienen narcose
  • Elektroconvulsie therapie
  • IVF
  • Voorschrijven UR-geneesmiddelen

 

 

Uitleg Zorginstituut Nederland bij criteria
 

Individuele gezondheidszorg

Begeeft de beroepsuitoefening zich in hoofdzaak op het terrein van de individuele gezondheidszorg, zoals bedoeld in artikel 1 van de Wet BIG?

Het begrip individuele gezondheidszorg staat beschreven in artikel 1 van de Wet BIG en luidt als volgt: zorg die rechtstreeks betrekking heeft op een persoon en ertoe strekt diens gezondheid te bevorderen of te bewaken, het onderzoeken en het geven van raad daaronder begrepen, waaronder geneeskunst”.

 

Is er direct patiëntcontact?

Bij het bepalen van direct patiëntcontact, bekijkt het Zorginstituut drie aspecten. Ten eerste doet de regelmaat van het directe patiëntcontact ertoe. Ook kan de mate van professionele zelfstandigheid van de beroepsbeoefenaren in dit contact een rol spelen. Daarnaast kan de zelfstandigheid van de behandelrelatie van belang zijn. Als er geen of weinig sprake is van professionele zelfstandigheid of een zelfstandige behandelrelatie, heeft dit tot gevolg dat er afstand is in het contact met de patiënt.

 

Wordt er reguliere zorg verleend?

Het begrip reguliere zorg bestaat uit drie aspecten. Ten eerste moet het gaan om handelingen op het gebied van de individuele gezondheidszorg. Ten tweede moet er een plausibele wetenschappelijke basis voor zijn, bij voorkeur vastgelegd in (internationale) richtlijnen en protocollen. Ten derde hebben deze handelingen een zekere mate van erkenning en draagvlak binnen de beroepsgroep in kwestie, maar ook binnen de reeds erkende medische beroepen in Nederland.

 

Basisberoep en onderscheidenheid

Is het een breed basisberoep?

Bij de bepaling of er sprake is van een basisberoep is het noodzakelijk om te bepalen of het beroep geen functie of specialisme is of kan zijn. Vanuit een basisberoep kunnen diverse functies vervuld worden of zijn er verdere specialisaties denkbaar. Er kan niet van basisberoep worden gesproken indien er sprake is van een (potentieel) specialisme van een (toekomstig) beroep dat gereguleerd wordt door de Wet BIG. Er is een directe koppeling tussen de opleiding en het basisberoep waartoe de opleiding opleidt.

 

Is het deskundigheidsgebied voldoende uitontwikkeld en onderscheidend?

Bij deze vraag wordt overwogen of het deskundigheidsgebied helder omschreven is en of deze voldoende te onderscheiden is van andere beroepen in de zorg. Indien er overlap is tussen deskundigheidsgebieden van verschillende beroepen moet het duidelijk zijn wat de afbakening is tussen de twee gebieden. Ook wordt gekeken in hoeverre er sprake is van een breed draagvlak in het betreffende werkveld.

 

Is er een eenduidige brede Nederlandse opleiding, waarvan de kwaliteit afdoende en onafhankelijk geborgd is?

Bij het bepalen of er een eenduidige opleiding is, waarvan de kwaliteit afdoende en onafhankelijk is geborgd, kijkt het Zorginstituut naar de opleidingseisen, de wijze waarop de opleiding vorm krijgt en de mate waarin de kwaliteit van de opleiding onafhankelijk en transparant geaccrediteerd wordt. Het moet hierbij gaan om een Nederlandse opleiding.

 

Is de beroepsgroep van voldoende omvang?

Bij het bepalen van voldoende omvang kijkt het Zorginstituut of het aantal beroepsbeoefenaren voldoende is om een afzonderlijke regeling te rechtvaardigen. Naast het aantal beroepsbeoefenaren, wordt bij deze vraag voornamelijk gekeken of er sprake is van een redelijke spreiding van de door het desbetreffende beroep verzorgde voorziening.

 

Noodzaak tot wettelijke regulering

Kan de kwaliteit van de beroepsuitoefening niet op een andere manier worden geborgd en zijn er substantiële risicos voor de patiëntveiligheid?

De Wet BIG is een kwaliteitswet ter bescherming van de patiënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door de beroepsbeoefenaar, maar laat de beroepsmatige uitoefening van de individuele gezondheidszorg in principe vrij. Wettelijke regulering van een beroep is daarom alleen noodzakelijk als de kwaliteit van de beroepsuitoefening niet op een andere manier (bijvoorbeeld door andere wetgeving, kwaliteitssystemen van instellingen en/of privaatrechtelijke regelingen) voldoende geborgd kan worden en er substantiële risicos voor de patiëntveiligheid zijn.

 

Is de beroepsgroep vrij toegankelijk?

Bij deze vraag wordt overwogen of de patiënt zich zonder tussenkomst van een andere zorgprofessional, kan wenden tot een beroepsbeoefenaar van het beroep in kwestie. Daarbij wordt gekeken of er een zelfstandige relatie is, waarbij de beroepsbeoefenaar zelf kan overgaan tot het starten van een behandeling.

 

Bron: definitief advies rapport ZN; De klinisch chemicus in artikel 3 van de Wet BIG?
https://open.overheid.nl/documenten/ronl-eac1804a-8f24-4980-8126-c0bbceb2191e/pdf

 

Standpunt van de minister van VWS

De afgelopen ministers zijn eenduidig over de invulling en doel van de Wet BIG. Reguleren waar nodig voor veiligheid van de patiënt, anders niet.

 

Minister van Ark (2020):
Daaruit volgt dat je de zorgverlening in principe vrijlaat en een beroep alleen reguleert als de patiëntveiligheid dat vereist. Dat is het uitgangspunt van de Wet BIG.

Bron: kamerstuk 29282-421

 

Minister de Jonge (2020):
Ik denk dat een derde belangrijke reden is dat je ziet dat de Wet BIG eigenlijk patiëntveiligheid als oorsprong heeft. Als oorsprong had het een handhavingsmogelijkheid te bieden ten aanzien van kwaliteitsvereisten. Je ziet dat het eigenlijk steeds meer naar de statuskant gaat. Je doet er dus pas echt toe, als je beroep is opgenomen in de Wet BIG. Maar daarvoor is die Wet BIG natuurlijk nooit gemaakt. De ratio van de Wet BIG is nou juist patiëntveiligheid. Dat is de achtergrond van de Wet BIG. Ook dat vereist dus wel het opnieuw doordenken van hoe je om wil gaan met al die beroepsgroepen die inmiddels drie rijen dik voor deur staan om ook opgenomen te worden in de Wet BIG. Vandaar dat collega Bruins dat traject ingaat. Na de zomer zal hij hierover uw Kamer informeren.

Bron: kamerstuk 29282-406

 

Minister de Jonge (2022):

Zoals in de Kamerbrief reeds benoemd is, is mijn uitgangspunt dat de risicos die gepaard gaan met de beroepsbeoefening de noodzaak voor regulering stellen: bij minder risico, minder noodzaak en dus minder vergaande of geen regulering. We moeten de uitoefening van de zorg vrij houden waar dit mogelijk is en alleen beperken waar dit voor de bescherming van de patiënt noodzakelijk is.

De kwaliteitsregisters van de beroepsverenigingen zijn private registers. De criteria die gelden voor opname in het register zijn geheel aan de verenigingen. Dit past bij de eigen verantwoordelijkheid van de beroepsgroepen voor deskundigheidsbevorderende activiteiten en het, in aanvulling op de geldende wet- en regelgeving, bevorderen van de kwaliteit van zorg. In lijn hiermee wil ik deze registers geen verplichtend karakter geven.

Voor beroepen die niet in de Wet BIG zijn opgenomen kan een verenigingsregister een belangrijke bron zijn voor patiënten, werkgevers en anderen om te controleren of zij met een betrouwbare zorgverlener (of welk ander beroep dan ook) te maken hebben. Ook voor beroepen die wel in het BIG-register staan, is een dergelijk kwaliteitsregister een waardevolle informatiebron. Daarom ben ik bereid de beroepsgroepen die nog geen kwaliteitsregister hebben eenmalig te ondersteunen in het inrichten daarvan.

Bron: kamerstuk 29282-468

 

Minister Kuipers (2023):
In mijn brief van 29 april 2022 heb ik uw Kamer geïnformeerd over de koers om de Wet op de Beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) toekomstbestendig te maken. Uitgangspunt van de Wet BIG is dat de risicos voor de kwaliteit en veiligheid de noodzaak bepalen voor de mate van regulering. Dit geeft invulling aan het proportionaliteitsbeginsel, wat inhoudt dat er bij minder risico ook minder noodzaak is om te reguleren. Onnodige restricties kunnen immers het aantal potentiële beoefenaars en de mobiliteit beperken en dit kan weer leiden tot arbeidsmarkttekorten en prijsopdrijvende effecten. In het kader van de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het daarom wenselijk om zo min mogelijk te reguleren. Daar staat tegenover dat de patiëntveiligheid voldoende geborgd moet zijn om gezondheidsschade te voorkomen. Beide belangen moeten altijd goed gewogen worden in de regulering van beroepen.

Zoals eerder gemeld vind ik een wettelijke verankering van deskundigheidsbevordering als extra eis van periodieke registratie in de Wet BIG niet wenselijk en noodzakelijk. Zorgprofessionals, werkgevers en beroepsverenigingen hebben de afgelopen periode zelf deskundigheidsbevorderende activiteiten geïnitieerd, zoals bijvoorbeeld private kwaliteitsregisters van de beroepsverenigingen. Deze dragen bij aan het op peil houden van de professionele standaard, ter borging van de kwaliteit van zorgverlening, omdat private kwaliteitsregisters extra scholingseisen stellen. Ook zijn de kwaliteitsregisters een belangrijke bron voor patiënten, werkgevers en anderen om te controleren of zij met een betrouwbare zorgverlener te maken hebben. De keuze om deel te nemen aan een beroepsvereniging en daarmee deelname aan een kwaliteitsregister ligt bij de zorgverlener zelf. Dit past bij de eigen verantwoordelijkheid van de zorgverlener voor het op peil houden en verhogen van de deskundigheid vanuit een intrinsieke motivatie.

Bron: Kamerstuk 29282-522

 

Wet kwalitiet klachten en geschillen in de zorg

De Wkkgz legt zorgaanbieders de verplichting op om goede zorg aan te bieden. Daaronder wordt volgens de wet verstaan: zorg van goede kwaliteit en van goed niveau die is afgestemd op de reële behoefte van de cliënt; waarbij zorgverleners handelen in overeenstemming met de op hen rustende verantwoordelijkheid; de rechten van de cliënt zorgvuldig in acht nemen; en de cliënt met respect behandelen. Daarnaast verplicht de Wkkgz de zorgaanbieder tot het systematisch bewaken, beheersen en verbeteren van de kwaliteit van zorg.

De zorgaanbieder biedt goede zorg aan. Onder goede zorg wordt verstaan zorg van goede kwaliteit en van goed niveau:

  • Zorg die in ieder geval veilig, doeltreffend, doelmatig en cliëntgericht is, tijdig wordt verleend en is afgestemd op de reële behoefte van de cliënt.
  • Zorg waarbij zorgaanbieders en zorgverleners handelen in overeenstemming met de op hen rustende verantwoordelijkheid, voortvloeiende uit de professionele standaard en de kwaliteitsstandaarden.
  • Zorg waarbij de rechten van de cliënt zorgvuldig in acht worden genomen en de cliënt ook overigens met respect wordt behandeld.
  • Een alternatieve zorgaanbieder verleent slechts zorg die buiten noodzaak niet leidt tot schade of een aanmerkelijke kans op schade voor de gezondheid van de cliënt, waarbij de rechten van de cliënt zorgvuldig in acht worden genomen en de cliënt ook overigens met respect wordt behandeld.

In principe geeft de Wkkgz ook al een aardige sluiting om het beroep osteopaat te kunnen uitvoeren. Iedere zorgaanbieder moet zich volgends de Wkkgz namelijk aansluiten bij een klachtenregeling. Om opgenomen te worden in een klachtenregeling is een registratie bij een kwaliteitsregister wel een vereiste. De vraag is wel of hier genoeg op wordt toegezien vanuit de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. En dit is zeker niet zo duidelijk als een titel- of opleidingsbescherming geregeld door de Wet BIG.

Vrijheid in keuze van de osteopaat in welke beroepsvereniging of kwaliteitsregister. Er zijn ook andere opties naast de NRO en NOF. Men kan bijvoorbeeld ook kiezen voor aansluiting bij het CAT. Deze keuzevrijheid komt de uniformiteit binnen de beroepsgroep niet ten goede.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kwaliteit-van-de-zorg/wet-kwaliteit-klachten-en-geschillen-zorg

https://wetten.overheid.nl/BWBR0037173/2022-01-01

 

Osteopathie in de basisverzekering

Osteopathie zal na wettelijke erkenning niet in de basisverzekering komen. Voor opname in het basispakket geldt een strenge toetsing. Bepaalde behandelingen van specifieke klachten kunnen misschien in de toekomst in aanmerking komen als we als beroepsgroep onze effectiviteit kunnen aantonen. Maar een eerste stap hiervoor is wettelijke erkenning.

Alleen voldoende bewezen effectieve zorg wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat betekent dat kan worden aangenomen dat de zorg werkt en dat duidelijk is voor wie de zorg werkt. Zowel in de Zorgverzekeringswet (Zvw) als in de Wet langdurige zorg (Wlz) is dit criterium vastgelegd met de juridische term ‘stand van de wetenschap en praktijk’ (SWP).

Aan de hand van de SWP bekijken het Zorginstituut, zorgverzekeraars en -aanbieders of zorg voldoende bewezen effectief is. SWP is het wettelijke criterium waaraan zorg moet voldoen om in aanmerking te komen voor opname in het basispakket.

Daarnaast is opname van zorg in de basisverzekering soms ook een politieke keuze van de minister van VWS.

https://www.zorginstituutnederland.nl/over-ons/werkwijzen-en-procedures/adviseren-over-en-verduidelijken-van-het-basispakket-aan-zorg/verduidelijking-van-het-basispakket

https://www.zorginstituutnederland.nl/over-ons/publicaties/publicatie/2023/04/11/beoordeling-swp-2023

 

-0-0-0-0-0-0-

 

Klik hier voor ditzelfde document in pdf.

 

 

Gerelateerde artikelen

Overig

Blijvende last van een verzwikte enkel

Gepubliceerd op 21-10-2024

Een verzwikte enkel moet vanzelf genezen. Soms houd je klachten en kan een bezoek aan de osteopaat nuttig zijn.

Lees verder

Buikklachten

Chronische verstopping bij kinderen

Gepubliceerd op 07-10-2024

Chronische verstopping leidt tot allerhande klachten, zeker ook bij kinderen. De osteopaat behandelt deze klachten in hun samenhang....

Lees verder

Overig

Ondersteuning bij bedplassen

Gepubliceerd op 12-09-2024

Plast je kind vaak in bed en lijdt het hieronder, overweeg dan eens een bezoek aan de osteopaat.

Lees verder

Overig

Als je kind moeilijk zindelijk wordt

Gepubliceerd op 02-09-2024

Op vijfjarige leeftijd zijn de meeste kinderen overdag zindelijk. Osteopathie kan helpen als dat niet goed lukt.

Lees verder

Overig

Olympisch succes met behulp van osteopathie?

Gepubliceerd op 19-06-2024

Breakdancer Menno van Gorp maakt zich op voor de Olympische Spelen. Osteopathie helpt hem om in topconditie te blijven.

Lees verder

Klachten bij baby's

Baby's die huilen door te veel spanning

Gepubliceerd op 09-05-2024

Baby's die vaak en langdurig huilen hebben soms ongemerkt last van te veel stress. De signalen kun je herkennen.

Lees verder

Klachten bij baby's

Baby huilt veel: blokkade van de nek

Gepubliceerd op 23-04-2024

Als je als kersverse ouder na een zoveelste doorwaakte nacht ten einde raad bent, kan de osteopaat je baby wellicht helpen. Misschien...

Lees verder

Overig

Breakdancer Van Gorp wint wéér (de osteopaat helpt mee)

Gepubliceerd op 10-04-2024

Wereldkampioen breakdancing Menno van Gorp won opnieuw een wedstrijd. Osteopathie helpt hem om zijn lichaam in topconditie te houden. ...

Lees verder

Klachten bij baby's

Baby huilt veel: verborgen refluxklachten

Gepubliceerd op 06-04-2024

Als je baby niet ophoudt met huilen, kunnen verborgen refluxklachten de oorzaak zijn.

Lees verder

Rug- en nekklachten

Pijn in de bovenrug: soms zit de bron elders

Gepubliceerd op 27-03-2024

Heb je terugkerende pijn in je bovenrug? De osteopaat kijkt verder dan gespannen spieren in je nek en schouders.

Lees verder

Rug- en nekklachten

Als lagerugpijn of bekkenklachten je dagelijks leven beïnvloeden

Gepubliceerd op 14-03-2024

Een veelvoorkomend probleem waarvoor mensen naar de osteopaat gaan, is lage rugpijn, pijn in de bil of bekken. Het kan je dagelijks...

Lees verder

Buikklachten

Rugklachten door buikproblemen

Gepubliceerd op 05-03-2024

Heb je last van rugpijn? Rugklachten kunnen ook veroorzaakt worden door je organen in je buik.

Lees verder

Zwangerschap

Ondersteuning bij baby in stuitligging

Gepubliceerd op 23-01-2024

De osteopaat kan ondersteunen als je baby ver in je zwangerschap in een stuitligging ligt. 

Lees verder

Zwangerschap

Als je misselijk blijft tijdens je zwangerschap

Gepubliceerd op 08-01-2024

Soms gaat zwangerschapsmisselijkheid niet over na het eerste trimester. Overweeg dan eens een bezoek aan een osteopaat.

Lees verder

Overig

Drukke feestmaand? Ontspan!

Gepubliceerd op 23-12-2023

December is een drukke maand. Hoe voorkom je dat je met te veel stress het nieuwe jaar ingaat?

Lees verder

Overig

Vergoedingen voor osteopathie in 2024 bekend

Gepubliceerd op 15-12-2023

Heb je een klacht waarbij de osteopaat kan helpen? Dan krijg je de behandeling bij de meeste verzekeraars (deels) vergoed uit het aanvullende...

Lees verder

Zwangerschap

Rug- en bekkenpijn tijdens je zwangerschap

Gepubliceerd op 04-12-2023

Je rug en bekken kunnen pijn doen tijdens je zwangerschap omdat je banden versoepelen. Osteopathie kijkt verder dan het verstevigen...

Lees verder

Zwangerschap

Blaasontsteking tijdens je zwangerschap

Gepubliceerd op 21-11-2023

Als je zwanger bent, kun je vaker een blaasontsteking krijgen. Osteopathie kan helpen om de kans op herhaling te verkleinen.

Lees verder

Buikklachten

Osteopathie bij het Prikkelbare Darm Syndroom

Gepubliceerd op 06-11-2023

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veelvoorkomende en vaak onbegrepen klacht. Osteopathie verlicht de symptomen.

Lees verder

Zwangerschap

Osteopathie en zwangerschapsklachten

Gepubliceerd op 24-10-2023

Osteopathie kan helpen bij zwangerschapskwalen, zoals rugpijn en verstopping. 

Lees verder

Zwangerschap

Bekkenpijn tijdens je zwangerschap

Gepubliceerd op 13-10-2023

Bekkeninstabiliteit is de verzamelnaam voor meerdere soorten pijnklachten tijdens en/of na de zwangerschap. Er zijn verschillende...

Lees verder

Overig

Tandenknarsen: meer dan een gebitsprobleem

Gepubliceerd op 10-09-2023

Tandenknarsen lijkt een probleem voor de tandarts. Om de oorzaak aan te pakken, is er vaak meer nodig.

Lees verder

Rug- en nekklachten

Krijg je rugpijn als je scheef staat?

Gepubliceerd op 10-08-2023

Veel mensen denken dat je rugpijn krijgt als je lichaam niet helemaal recht staat. Maar klopt dat ook?

Lees verder

Rug- en nekklachten

Schouderklachten: osteopathie kijkt breder

Gepubliceerd op 14-07-2023

Schouderpijn komt veel voor en is vaak complex. De osteopaat kijkt naar het grote geheel.

Lees verder

Overig

PCOS en osteopathie

Gepubliceerd op 26-06-2023

Het polycysteus ovarium syndroom (PCOS) komt veel voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Osteopathie kan bijdragen aan klachtenvermindering. ...

Lees verder

Klachten bij baby's

Spugende baby: wat is normaal?

Gepubliceerd op 12-06-2023

De meeste baby’s spugen hun voeding weleens op. Wanneer is dat een probleem? En kan osteopathie helpen?

Lees verder

Migraine en Hoofdpijn

Spanningshoofdpijn: geen kwestie van even ontspannen

Gepubliceerd op 29-05-2023

Hoofdpijn na een feestje, dat kent iedereen. Wat doe je als je vaker zomaar hoofdpijn hebt? 

Lees verder

Overig

Acute versus chronische pijn

Gepubliceerd op 15-05-2023

Soms gaat pijn niet weg, dan is hij chronisch. Kan de osteopaat je daarbij helpen?

Lees verder

Rug- en nekklachten

Osteopathie met koninklijk predikaat

Gepubliceerd op 08-05-2023

Last van nek en schouders? Je bevindt je in voornaam gezelschap.

Lees verder

Overig

Endometriose: (h)erken het sneller

Gepubliceerd op 27-04-2023

Er moet meer erkenning komen voor endometriose, vinden ook osteopaten. Zij kunnen helpen bij de diagnose en symptomen verminderen.

Lees verder

Overig

Als je niet goed slaapt

Gepubliceerd op 17-04-2023

Slecht slapen heeft grote gevolgen voor je gezondheid. Osteopathie helpt door je zenuwstelsel te kalmeren.

Lees verder

Zwangerschap

Een moeilijk bespreekbare klacht: verzakking

Gepubliceerd op 03-04-2023

Een verzakking van je organen na bijvoorbeeld een zwangerschap geeft vervelende klachten. Osteopathie kan helpen.

Lees verder

Zwangerschap

Littekenpijn na een keizersnede

Gepubliceerd op 15-03-2023

Het litteken van een keizersnede levert regelmatig pijnklachten op. Osteopathie kan mogelijk helpen.

Lees verder

Overig

Het belang van bindweefsel

Gepubliceerd op 03-03-2023

Osteopaten hebben het vaak over bindweefsel. Wat is dat eigenlijk?

Lees verder

Buikklachten

Bekkenpijn verdient (je) aandacht

Gepubliceerd op 20-02-2023

Bekkenpijn is een veelvoorkomende klacht met diverse oorzaken. Blijf er niet mee rondlopen.

Lees verder

Overig

Hoe vertel ik het mijn arts?

Gepubliceerd op 10-02-2023

Bezoek je een osteopaat voor je klachten? Vertel het je huisarts of specialist. Dat komt je behandeling ten goede.

Lees verder

Overig

Steuntje in de rug bij koudeklachten

Gepubliceerd op 31-01-2023

Wie het snel koud heeft, staat niet te juichen als het kwik daalt. Hoe help je je lichaamsthermostaat?

Lees verder

Overig

Skiduim: langdurige klachten voorkomen

Gepubliceerd op 19-01-2023

Ben je op wintersportvakantie geweest en moest je dat bekopen met een skiduim? Dan heb je soms een lang hersteltraject voor de...

Lees verder

Overig

Helpt osteopathie bij menopauze-klachten?

Gepubliceerd op 05-01-2023

Zo rond hun vijftigste ondergaan vrouwen een unieke verandering in hun leven. Als de menstruatie een jaar lang is uitgebleven, is de...

Lees verder

Overig

Die eeuwig terugkerende sportblessure

Gepubliceerd op 22-12-2022

We maken ons op voor kerst met veel eten en gezelligheid. Maar als je na de vakantie ineens weer hard gaat trainen om conditie...

Lees verder

Buikklachten

Spastische darm tot rust brengen

Gepubliceerd op 15-12-2022

Heb je veel last van buikpijn, obstipatie en diarree? Als uit darmonderzoek blijkt dat daar geen oorzaak voor is, dan wordt al snel...

Lees verder

Overig

Altijd maar moe, wat doe je eraan?

Gepubliceerd op 08-12-2022

Velen van ons zijn altijd maar in de weer. We moeten, we zullen, we doen. Terwijl je voor een gezonde balans ook echt bijtijds even...

Lees verder

Overig

Vergoedingenoverzicht 2023 bekend

Gepubliceerd op 01-12-2022

De meeste verzekeraars vergoeden osteopathie vanuit het aanvullende pakket. Onlangs maakten zij de vergoedingen voor volgend jaar bekend....

Lees verder

Overig

Ai ai, een terugkerende blaasontsteking

Gepubliceerd op 24-11-2022

Heb je als man last van terugkerende blaasontstekingen? Dat kan duiden op verklevingen.

Lees verder

Overig

Osteopathie groeit wereldwijd

Gepubliceerd op 17-11-2022

Wereldwijd geven nu naar schatting 196,861 behandelaars osteopathie. Dat blijkt uit onderzoek van de Osteopathic International Alliance...

Lees verder

Overig

Wat is jouw weakest link?

Gepubliceerd op 08-11-2022

Bij een tenniselleboog is de aanhechting van de pezen van de spieren in je elleboog ontstoken geraakt. Maar de oorzaak van die blessure...

Lees verder

Overig

Optimaal vitaal worden

Gepubliceerd op 01-11-2022

Aan welke knoppen kun je draaien om optimaal gezond te zijn?

Lees verder

Overig

Lig je eindeloos wakker?

Gepubliceerd op 25-10-2022

Iedereen heeft zijn eigen redenen om wakker te liggen. Slaapproblemen gaan vaak over dat je nog teveel prikkels krijgt. Hoe breng je...

Lees verder

Overig

ME/CVS: Vermoeidheid dekt de lading niet

Gepubliceerd op 18-10-2022

Patiënten met ME/CVS worden vaak verkeerd begrepen. Dat komt doordat de reguliere geneeskunde nog geen test heeft die de ziekte...

Lees verder

Overig

Vitaal de overgang in

Gepubliceerd op 11-10-2022

Heb je last van overgangsklachten? Je hormoonhuishouding verandert sterk en daar valt weinig aan te doen. Wat je wel kunt doen is zorgen...

Lees verder

Overig

Ziek zijn is meer dan een haperend lichaam hebben

Gepubliceerd op 04-10-2022

‘Ziek zijn’ is veel meer dan alleen last hebben van een haperend lichaam, schrijft Ruben Mersch in zijn stuk op De Correspondent....

Lees verder

Klachten bij baby's

Huilt je baby veel?

Gepubliceerd op 27-09-2022

Uit nieuw onderzoek blijkt dat baby’s al in de buik huilen. Maar als je de functie van slaap begrijpt, kun je het huilgedrag...

Lees verder

Buikklachten

Osteopathie bij endometriose

Gepubliceerd op 21-09-2022

Endometriose is een chronische aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder nestelt.

Lees verder

Overig

Chronische vermoeidheid, wat nu?

Gepubliceerd op 13-09-2022

Chronische vermoeidheid lijkt vooral voort te komen uit ons autonome zenuwstelsel en ons lymfevatenstelsel.

Lees verder

Overig

Ziek tijdens je vakantie

Gepubliceerd op 30-08-2022

Wat is dat toch, dat je ziek wordt zodra je vakantie begint?

Lees verder

Overig

Wat te doen bij slaapapneu

Gepubliceerd op 23-08-2022

Zo’n vijf procent van alle Nederlanders lijdt aan slaapapneu. In hun slaap ontstaat er een pauze in hun ademhaling van tien seconde...

Lees verder

Zwangerschap

Kan ik als ik zwanger ben naar een osteopaat?

Gepubliceerd op 16-08-2022

Je bent vier maanden zwanger en ervaart steeds meer pijn in je bekken. Maar zou je wel naar een osteopaat gaan als je zwanger bent?...

Lees verder

Overig

Herstellen doe je vooral 's nachts

Gepubliceerd op 09-08-2022

Goed slapen is belangrijk voor je lichaam. Want het is in je slaap dat je lichaam kan herstellen. Kan de osteopaat iets voor je betekenen...

Lees verder

Overig

Long-covid: ga naar fysiotherapeut én osteopaat

Gepubliceerd op 02-08-2022

Heb je long-covid gehad? Dan is er veel spanning komen te staan op het middenrif. Veel mensen blijven ernstige klachten houden na afloop....

Lees verder

Klachten bij baby's

Heb je een huilbaby?

Gepubliceerd op 26-07-2022

Als je baby veel huilt, kan dat allerlei oorzaken hebben. In dat geval is het goed om langs te gaan bij een osteopaat, die de oorzaak...

Lees verder

Buikklachten

Pijnlijke menstruatie?

Gepubliceerd op 19-07-2022

Als er veel spanning staat op het bindweefsel in je onderbuik, kan dat zorgen voor extra pijn tijdens de menstruatie.

Lees verder

Overig

Jakobsen dankt zijn osteopaat na zege

Gepubliceerd op 12-07-2022

Wielrenner Fabio Jakobsen (25) droomde als jongetje al van de Tour de France. Dit jaar rijdt hij voor het eerst mee. Een jongensdroom...

Lees verder

Overig

Heb je last van een terugkerende hamstring blessure?

Gepubliceerd op 05-07-2022

Veel sporters lopen vroeg of laat een hamstring blessure op: een klein scheurtje in de spieren aan de achterkant van je bovenbeen....

Lees verder

Overig

Een vrouwenlichaam

Gepubliceerd op 29-06-2022

Het vrouwenlichaam is anders dan dat van een man. Kijk alleen maar naar het hart. Maar alhoewel veel medicijnen alleen op mannelijke...

Lees verder

Migraine en Hoofdpijn

Oud-profvoetballer Evgeniy Levchenko: ‘Ik ken spelers die nog steeds hoofdpijn hebben’

Gepubliceerd op 21-06-2022

Als voorzitter van de Vereniging van Contractspelers (VVCS) spreekt oud-profvoetballer Evgeniy Levchenko dagelijks met voetballers...

Lees verder

Rug- en nekklachten

Frozen shoulder?

Gepubliceerd op 15-06-2022

Het is heel pijnlijk, je bent er zeker een jaar zoet mee en de oorzaak is nog steeds onbekend: een frozen shoulder. Tijdens de pijnfase...

Lees verder

Overig

Je lichaam onthoudt alles

Gepubliceerd op 08-06-2022

Je bent zestien, je gaat naar een feestje en je drinkt net een glaasje te veel. Als je na afloop naar buiten loopt, het parkeerterrein...

Lees verder

Overig

Leven met pijn

Gepubliceerd op 31-05-2022

Eén op de vijf volwassenen in Europa ervaart chronische pijn. Ook twee miljoen Nederlanders kampen dagelijks met pijn....

Lees verder

Overig

Wat een sportblessure je vertelt

Gepubliceerd op 25-05-2022

Je sport graag en misschien soms net iets te fanatiek en dan ineens hapert je lijf – een blessure. Je lichaam is overbelast....

Lees verder

Overig

Chazia Mourali: ‘Oprechte betrokkenheid bij kankerpatiënten is een noodzaak’

Gepubliceerd op 18-05-2022

Chazia Mourali verloor in 2015 haar moeder aan kanker. Toen de kanker was uitgezaaid en genezing niet meer mogelijk was, merkte de...

Lees verder

Overig

Eerst maar eens een goede nacht maken

Gepubliceerd op 11-05-2022

Chronisch slaaptekort of een niet-synchroon lopende biologische klok kan gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan leiden tot suiker-,...

Lees verder

Overig

Slaap

Gepubliceerd op 03-05-2022

Goed slapen is belangrijk voor je lichaam. Herstel gebeurt namelijk vooral ’s nachts.

Lees verder

Overig

Wist je dat laat of zwaar eten slecht is voor je nachtrust?

Gepubliceerd op 19-04-2022

Zwaar en laat eten kan ervoor zorgen dat je de volgende morgen moe wakker wordt. Dat heeft te maken met je spijsverteringssysteem en...

Lees verder

Rug- en nekklachten

Rugklachten? Misschien een vastzittende kaak?

Gepubliceerd op 11-04-2022

Wist je dat kaakklachten een effect kunnen hebben op je postuur, en andersom, je lichaamshouding ook op je kaak?

Lees verder

Klachten bij baby's

Baby poept niet

Gepubliceerd op 05-04-2022

Wist je dat baby’s die moedermelk krijgen soms wel zes keer op een dag of juist maar eens in de tien dagen poepen? Er is dus...

Lees verder

Rug- en nekklachten

Nekklachten door long-COVID

Gepubliceerd op 28-03-2022

Covid schuift langzaamaan gelukkig steeds meer naar de achtergrond. Toch kampen nog duizenden mensen met de naweeën van de ziekte....

Lees verder

Overig

Osteopathie tegen pijnklachten

Gepubliceerd op 21-03-2022

Eén op de vijf volwassen in Europa kampt met chronische pijn. Ook twee miljoen Nederlanders ervaren...

Lees verder

Overig

Blijf niet rondlopen met zware menstruatieklachten

Gepubliceerd op 15-03-2022

Heb je in de week dat je ongesteld moet worden veel last van je buik, rug, of zelfs pijn die uitstraalt naar je been? Of verlies je...

Lees verder

Overig

Long-covid: ga naar fysiotherapeut én osteopaat

Gepubliceerd op 08-03-2022

Veel mensen blijven ernstige klachten houden na een corona-infectie. De medische wereld weet nog niet goed hoe dat komt. Maar dat betekent...

Lees verder

Overig

Je hebt geen hersenen nodig om te kunnen slapen

Gepubliceerd op 01-03-2022

Uit onderzoek onder kwallen en waterslangen blijkt dat ook zij slapen: onderzoekers zagen op bewegingsbeelden slaapstadia.

Lees verder

Klachten bij baby's

Huilbaby’s

Gepubliceerd op 23-02-2022

Als je baby veel huilt, kan dat allerlei oorzaken hebben. In dat geval is het goed om langs te gaan bij een osteopaat, die de oorzaak...

Lees verder

Overig

Pandemie blues

Gepubliceerd op 16-02-2022

De kleine dingen die we vanzelfsprekend vonden, zijn door de pandemie schaars geworden: even een praatje maken na afloop in de sportschool,...

Lees verder

Klachten bij baby's

Kijkt je baby vooral één kant uit?

Gepubliceerd op 08-02-2022

Dan kan het zijn dat er sprake is van een voorkeurshouding. Dat betekent dat je baby niet vrijuit kan bewegen. Officieel spreekt men...

Lees verder

Overig

Herstellen van long-COVID

Gepubliceerd op 01-02-2022

Heb je (long-)COVID gehad en merk je dat je benauwd blijft? Je bent niet de enige, maar gelukkig is er iets aan te doen.

Lees verder

Overig

Osteopathie tegen vaccinatie-spierpijn

Gepubliceerd op 25-01-2022

De meest voorkomende bijwerking van het Pfizer-vaccin is pijn op de plek van de injectie. De pijn wordt veroorzaakt door een lokale...

Lees verder

Migraine en Hoofdpijn

‘Het is zó belangrijk dat je in je herstel blijft geloven’

Gepubliceerd op 18-01-2022

‘Eén op de zoveel heeft de pech dat het heel lang duurt,’ zegt actrice en regisseuse Margôt Ros – bekend...

Lees verder

Migraine en Hoofdpijn

‘Hét wondermiddel bestaat niet’

Gepubliceerd op 11-01-2022

‘Ik ben al acht jaar op zoek naar de heilige graal, maar die heb ik nog niet gevonden.’ Dat zegt Jeanne Roeland, voorzitter...

Lees verder

Rug- en nekklachten

Als je nek je nekt

Gepubliceerd op 23-12-2020

Ik heb al langere tijd artrose in mijn nek. Pas sinds kort heb ik echter pijnklachten. Welke fysieke problemen ergens anders in het...

Lees verder

Overig

Wat zeggen onze organen over ons?

Gepubliceerd op 16-10-2020

Spreekwoorden en gezegdes herbergen soms eeuwenoude wijsheden. Wat wordt er bedoeld met het Engelse gezegde do you have the guts?

Lees verder

Zwangerschap

Ongemak tijdens je zwangerschap

Gepubliceerd op 16-10-2020

Voor de meesten is de zwangerschap één van de mooiste periodes. Helaas ervaren sommige aanstaande moeders ook genoeg...

Lees verder

Rug- en nekklachten

Organen stug, pijn in de rug

Gepubliceerd op 16-10-2020

Een belangrijk uitgangspunt van osteopathie is dat weefsels optimaal moeten kunnen bewegen. Dit geldt niet alleen voor al je spieren...

Lees verder

Migraine en Hoofdpijn

Hoe kom ik van mijn spanningshoofdpijn af?

Gepubliceerd op 20-07-2020

Spanningshoofdpijn is een ‘verzameldiagnose’ voor alle vormen van hoofdpijn waar geen aanwijsbare oorzaak voor is. Deze...

Lees verder

Buikklachten

Ontlasting, soms een last

Gepubliceerd op 20-07-2020

Voor veel mensen is gemakkelijk ontlasten niet vanzelfsprekend. Gelukkig kan de osteopaat je hierbij helpen.

Lees verder

Migraine en Hoofdpijn

Osteopaat pakt migraine aan

Gepubliceerd op 20-07-2020

Migraine kenmerkt zich door een bonzende, kloppende, éénzijdige hoofdpijn die aanvalsgewijs optreedt en gepaard gaat...

Lees verder

Migraine en Hoofdpijn

Minderen van migraine

Gepubliceerd op 20-07-2020

Migraine, de éénzijdige hevige hoofdpijn die gepaard gaat met bijvoorbeeld misselijkheid en overgevoeligheid, wordt veelal...

Lees verder

Overig

Belang van buikademhaling

Gepubliceerd op 20-07-2020

Bij stress verplaatst de ademhaling van een buik naar een borstademhaling en dat heeft best wel wat gevolgen.

Lees verder

Klachten bij baby's

Hulp voor huilbaby's

Gepubliceerd op 20-07-2020

Wanneer een pasgeboren kind veel huilt roept dat vaak heftige emoties op. Ouders zijn vaak ten einde raad, ze zijn bezorgd over de...

Lees verder

Buikklachten

Best belangrijk die bekkenbodem

Gepubliceerd op 29-06-2020

In de bodem van je bekken ligt je…. bekkenbodem. Dit is een complexe, plaatvormige spier die door aan te spannen steun verschaft...

Lees verder

Klachten bij baby's

Spuugprobleem

Gepubliceerd op 15-05-2020

Bij de helft van de baby’s komt er weleens een beetje voeding terug. We hebben het dan over het ‘teruggeven van een mondje’,...

Lees verder

Klachten bij baby's

Terugkerende oorontstekingen bij jonge kinderen

Gepubliceerd op 15-05-2020

Heeft uw kind geregeld last van ontstoken oren? Acute en chronische oorontstekingen zijn veel voorkomende aandoeningen bij baby’s....

Lees verder

Overig

De osteopaat voor mensen die nooit iets mankeren…

Gepubliceerd op 15-05-2020

Gezond zijn en gezond blijven, iedereen probeert er op zijn/haar manier aan te werken. Bewust eten en voldoende bewegen zijn bekende...

Lees verder

Buikklachten

Verzakking

Gepubliceerd op 08-05-2020

Een verzakking van blaas of baarmoeder komt nogal eens voor. Een osteopaat kan hier misschien iets voor je betekenen.

Lees verder

Klachten bij baby's

Scheef hoofdje

Gepubliceerd op 08-05-2020

Heeft je kindje een voorkeurshouding? Draait het hoofdje steeds één kant op? Is er hoofd afgeplat? Dat komt nogal eens...

Lees verder

Zwangerschap

Bekkeninstabiliteit

Gepubliceerd op 08-05-2020

 Juist veel vrouwen hebben hier last van. Bekkeninstabiliteit, wat voel ik dan?

Lees verder

Osteopaat zoeken

 

Top 3 meest gelezen

Blijvende last van een verzwikte enkel

Een verzwikte enkel moet vanzelf...

Chronische verstopping bij kinderen

Chronische verstopping leidt...

Ondersteuning bij bedplassen

Plast je kind vaak in bed...

Columns

Handenbinders

Zo komen ze vaak binnen. Vader...

Osteopathie, effectieve behandelvorm tegen blessures

Wat maakt osteopathie zo’n...

Moeilijkheden rondom menstruatie

Dreigend vol en rond staat...


Lees meer

hardlopen zonder blessures

Een aantal jaren heb ik niet...

Als je poept, poep dan goed

Ondanks dat we ons hele leven...

Veel klachten onbegrepen

Veel  artsen weten nog...

Geen baas meer over de blaas

Rugklachten, pijn in de bil...

Bekijk hier het magazine 'De Osteopaat'