Osteopathie bij hielspoor
Gepubliceerd op 14-11-2024Heb je last van hielspoor en loop je daar al langer mee rond? Osteopathie kan ondersteunen.
Heb je last van hielspoor en loop je daar al langer mee rond? Osteopathie kan ondersteunen.
Hielspoor en fasciitis plantaris zijn twee begrippen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar het zijn niet de dezelfde aandoeningen. Fasciitis plantaris is een ontsteking van de peesplaat die onder je voet loopt. Als die ontsteking lang duurt en de pees hard trekt aan het hielbeen, kan daar botgroei ontstaan. Dit heet hielspoor. De oorzaak is waarschijnlijk een langdurige overbelasting van de voet. Hij komt meestal voor bij mensen tussen de veertig en zestig jaar.
Hielspoor moet vanzelf weer genezen. Dat kan alleen wel een halfjaar tot meer dan een jaar duren. Pezen zijn samengesteld uit collageenvezels. Die zorgen voor een grote treksterkte en flexibiliteit, maar ze zijn ook stug en niet zo goed doorbloed. Genezen gaat daarom traag. Lastig, want hielspoor is pijnlijk en beperkt je erg in je doen en laten. Veel lopen en lang staan kan meestal niet.
Om herstel te bevorderen worden mensen met hielspoor vaak doorverwezen naar een fysiotherapeut. Soms kan de podotherapeut helpen. Die kijkt onder andere naar de stand van je voet. Bij een hoge of juist erg doorgezakte voetboog, staat de peesplaat sneller onder druk.
Osteopathie kan in combinatie met podo- en/of fysiotherapie een toegevoegde waarde hebben. De osteopaat kijkt naar de hele structuur van je hiel en voet, van de gewrichten, spieren, pezen tot het bindweefsel. Hij of zij zal met manuele technieken bevorderen dat alle onderdelen van je voet optimaal kunnen bewegen ten opzichte van elkaar (mobilisatie). Belangrijk is bijvoorbeeld dat je hielbeen genoeg beweeglijkheid heeft. Dan kan de trekkracht van de peesplaat afnemen en normaliseren.
Daarnaast kijkt de osteopaat naar de doorbloeding van het hele been naar je voet. Bij bloedcirculatieproblemen kan het peesweefsel moeilijker herstellen. Ten slotte kijkt een osteopaat ook naar de zenuwen die vanuit je lage rugwervels naar je voet lopen. Als die belemmerd worden, bijvoorbeeld door een bewegingsbeperking in je rug, functioneren de spieren die bij je hiel en voet betrokken zijn mogelijk niet goed. Daardoor verzwakken ze en dat dat is niet bevordelijk voor het herstelproces van hielspoor.
Beeld: Pexels/Darina Belonogova