Maarten Moerman, huisarts in Sassenheim over osteopathie:
‘Patiënten komen er vaak beter vandaan’
Hoe denken huisartsen over de samenwerking met osteopaten? In dit drieluik vragen we dit aan respectievelijk, een ervaren, beginnend en een huisarts in opleiding. Deze keer: Maarten Moerman, huisarts in Sassenheim sinds 2002.
Heb je een goed beeld van wat osteopathie voor jou betekent als huisarts?
‘Door de jarenlange samenwerking en informele casuïstiekbesprekingen heb ik een steeds betere indruk gekregen van de mogelijkheden die de osteopaat kan bieden. Dus inmiddels kan ik redelijk inschatten wie er baat bij een behandeling van de osteopaat zou kunnen hebben. Het is vaak een vervolg op een behandeling bij de fysiotherapeut, of een traject naast de behandeling bij de fysiotherapeut. Hier in Sassenheim weten we elkaar in ieder geval te vinden en verwijzen we ook naar elkaar.
Wat zijn de voorwaarden om met een osteopaat samen te werken?
‘Mij valt de enorme anatomische kennis altijd op, waarmee ze heel goed uit kunnen leggen aan ons (en aan de patiënt) wat de gedachte is bij hun behandeling. Een voorwaarde voor iedereen waar je naar doorstuurt is natuurlijk dat patiënten er beter en tevreden vandaan komen. Mijn ervaring is in de loop der jaren wat dat betreft positief. Daarom denk je vaker aan de osteopaat en verwijs je ook vaker. Ik weet ook dat ze mensen niet onnodig lang blijven doorbehandelen. Dat is eveneens prettig.’
Denk je dat osteopaten in bepaalde huisartsenrichtlijnen kunnen passen?
‘Waar fysiotherapie als standaard staat, kan je vaak ook een osteopaat zetten. Maar bijvoorbeeld bij bijholteproblemen, maag- of darmproblemen kunnen ze een specifieke rol vervullen. Zeker bij pasgeborenen met voedings-, slaap-, of houdingsproblemen leveren ze een belangrijke bijdrage.’
Heb je een advies hoe osteopathie zich zou moeten ontwikkelen voor een goede samenwerking met huisartsen?
‘Cruciaal is een terugkoppeling na de behandeling. Daardoor is ten eerste het huisartsendossier goed op orde, maar krijg je ook automatisch beter inzicht waarbij de osteopaat wel of niet aanvullend of oplossend heeft kunnen zijn in de behandeling. Daarnaast adviseer ik osteopaten zichzelf te blijven bij de huisartsen. Een kort praatje op een huisartsenvergadering doet wonderen. Zo vestig je de aandacht op de mogelijkheden van de osteopathiebehandeling.
Voor inlichtingen kunt u zich wenden tot:
Mendel Blokland, communicatiecommissie Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO)
M: 06 51 18 41 11 // E: mblokland@osteopathie-nvo.nl